Fa un any signarem a l’Ajuntament de València l’acord marc per a la recuperació de la ciutat en el context del post-covid 19. L’acord va ser fruit d’un diàleg obert amb un ample ventall d’actors socials, econòmics i acadèmics de la ciutat i, sobre tot, va incorporar una visió global. En un acte de responsabilitat tant per part del govern municipal com de l’oposició, l’acord va trobar el recolzament d’una immensa majoria del ple municipal i ha estat l’instrument clau per articular totes les mesures que ens han permet donar resposta a les necessitats més imperioses e immediates al temps que preparàvem la ciutat per al dia després a la pandèmia.

El punt de partida per a la recuperació ha estat el reconeixement a les víctimes i a totes les persones que han estat en primera línia de la lluita contra la pandèmia, tal com expressàrem ja fa un any a l’acte celebrat a la plaça de l’ajuntament. Des de llavors, l’ajuntament ha treballat activament en tots els fronts possibles per desplegar els continguts de l’acord.

En primer lloc, hem hagut d’adaptar-nos com a institució, seguint en tot moment les instruccions i normes dictades per les autoritats sanitàries, ja que la prioritat màxima ha estat garantir la prestació dels serveis essencials a la ciutadania salvaguardant la salut dels treballadors i les treballadores municipals. Així mateix, hem aportat informació i dades en temps real a la ciutadania sobre la situació de la pandèmia a la ciutat i sobre tots els serveis i ajudes per a fer-li front.

En segon lloc, hem fet polítiques actives de recolzament al nostre teixit econòmic donant ajudes a l’hostaleria, la restauració, el comerç, els espais culturals, l’emprenedoria, el taxi... Solament en el que portem de 2021 a través del Pla Resistir, ja s’han abonat 22,7 milions d’euros en ajudes a 9.887 persones autònomes, pimes i microempreses.

En tercer lloc, hem incrementat les inversions en benestar social de forma significativa per tal de lluitar contra la desigualtat, la pobresa i la fragilitat.

En este sentit, estem incrementant el servei de teleassistència, estem ampliant el nombre de Centres Municipals de Serveis Socials, hem donat continuïtat al Programa d’Atenció a l’Exclusió Social, s’han creat nous recursos per a persones sense sostre, estem ampliant el Servei d’Atenció a Urgències Socials i l’Equip d’Atenció Integral ha fet intervencions en tots els assentaments segregats de la ciutat. En quart lloc, estem treballant per a que el model de ciutat post-covid siga el d’una ciutat saludable. La renaturalització de la ciutat es un aspecte fonamental perquè els espais verds de proximitat ja són un factor de salut, de benestar psicològic, de climatització i de qualitat de vida urbana.

També ho és la recuperació d’espai públic per a les persones, com estem fent a través de la iniciativa València Ciutat de Places que ja ha reconvertit la plaça de l’Ajuntament en un espai pensat per a les persones, e inclou intervencions a altres places del centre i dels barris de la ciutat.

Cal tindre molt present que la pandèmia no ha estat encara superada i continua havent gent que ho està passant molt malament.

En un context general de crispació, la ciutat de València va demostrar com les diferents forces polítiques, per damunt de les diferències legítimes, podíem posar-nos d’acord per afrontar una situació d’emergència.

A dia de hui, en plena cinquena onada de contagis, cal mantindre la cohesió entre els partits democràtics per tal de donar una resposta concertada a la que pot ser la major crisi que hem viscut.