Durant les darreres dècades del segle XIX i les primeres del XX, el municipi de Macastre, a la comarca de la Foia de Bunyol, es va convertir en destinació predilecta per al descans estival d’alguns dels més destacats escriptors i artistes del moment.

D’aquesta manera, dramaturgs com Eduard Escalante i Manuel Millàs; poetes com Rafael Ferrer i Bigné i Teodor Llorente; i pintors com Salustià Asenjo i Josep Brel, hi exerciren d’«higueros», apel·latiu amb què els habitants de la població designen els estiuejants (pel fet que arriben amb la calor i acostumen a passejar a la recerca del dolç fruit de la figuera). Diverses epístoles i articles periodístics documenten aquella època d’animació i oci, com ara el que recull els versets que els macastrers dedicaren a l’autor de L’escaleta del dimoni i als seus sis fills: «Ya vienen los Escalante / por el Camino Real: / ¡pobres uvas, pobres higos, / qué mal lo vais a pasar!».

Al fil d’aquesta efervescència estiuenca històrica, en 2017 les autoritats de Macastre convocaren una trobada-espectacle per tal d’evocar aquells temps i subjectes; i hom instituí l’anomenat Sopar d’«Higueros», que a cada edició tindria com a protagonista una de les personalitats de l’època. Així, després d’homenatjar Escalante, Llorente i Rosalía de Castro, enguany se n’ha celebrat la quarta edició, en què ha sigut distingit un dels «higueros» més eximis: Manuel Millàs Casanoves (1845-1914), que d’ençà el centenari del seu traspàs ha experimentat una notable posada en valor que ha portat a terme el seu besnét, l’escriptor Jaime Millàs Covas, sobretot a través de dos destacats estudis: el volum Sainets valencians (1871-1891), que en 2014 edità la Institució Alfons el Magnànim; i la biografia Escenas de un burgués en la Valencia del Ochocientos, que en 2017 tragué a la llum l’editorial Sargantana.

En conseqüència, el passat diumenge vàrem riure i gaudir amb les anècdotes i els records d’un autor que, entre d’altres, tingué l’habilitat de literaturitzar, en clau social i humorística, les pors i malentesos a què donà lloc l’epidèmia de còlera de 1884-85; i que fou magníficament interpretat per l’actor Alberto Bañó.

L’enhorabona a l’Ajuntament de Macastre i a totes les persones que han fet possible aquesta i les anteriors edicions d’un acte que mira al passat amb voluntat de construir el futur; i que desprén agraïment i bon gust.