És el que ha dit el papa Francesc en la introducció del llibre, “Més enllà de la tempesta”, en el qual el periodista Fabio Marchese Ragona entrevista el bisbe de Roma. Francesc ha dit que “gràcies la vacuna estem tornant a vore, a poc a poc, la llum”. Al mateix temps, com ja ha fet altres vegades, el papa ha insistit en la necessitat “que totes les persones del món tinguen accés a la vacunació” (Religión Digital, 8 de setembre de 2.021).

I amb tot, hi ha (i no ho són pocs) qui no vol vacunar-se, sense ser-ne conscient que posen en risc la seua pròpia salut i a més, la dels altres. Cal recordar que segons els epidemiòlegs, els qui no es vacunen tenen huit vegades més possibilitats d’ingressar a l’hospital i tretze vegades més a acabar a la Uci que una persona vacunada. Només cal recordar que l’expilot valencià Jorge Lis, amb 46 anys, i que no s’havia volgut vacunar, desgraciadament ha mort de covid, després de 45 dies a la Uci de l’hospital La Fe de València (Levante, 7 de setembre de 2.021). I encara que alguns diuen que aquest virus no pot amb la joventut, no és així, perquè lamentablement un home jove, Dany Toledo, amb només 36 anys, i que no s’havia vacunat, ha mort també de Covid (Levante, 22 de setembre de 2.021).

Els qui no volen vacunar-se estan en el seu dret a no fer-ho? Però, compte, perquè amb la seua negativa a ser vacunats posen en perill els qui sí que s’han vacunat. Per això els qui no volen vacunar-se ¿haurien d’anar al supermercat? Perquè si tenen el virus poden contagiar els qui estiguen comprant allí. I és que la vacuna no protegeix al 100% els qui han rebut les dues dosis. 

Els qui han rebutjar vacunar-se, haurien d’anar a missa? Perquè poden contagiar els altres I a la Universitat? I al centre de salut? Ja que si no han volgut vacunar-se, ara poden posar en risc els qui s’han vacunat i van al metge I anar en tren, metro o en autobús? I anar al teatre, a vore una pel·lícula o a dinar a un restaurant, a una discoteca o una sala de festes?

Per això el president dels EEUU ha obligat a vacunar-se els funcionaris i els empleats federals: “No es tracta de llibertat personal; es tracta de protegir-se un mateix i als qui t’envolten”, ha dit Biden per justificar la necessitat de vacunar-se (Levante, 10 de setembre de 2.021). I també Itàlia exigirà que es vacunen tots els treballadors (Vilaweb, 16 de setembre de 2.021). I encara, el Vaticà exigirà el certificat Covid a empleats i a visitants (La Vanguardia, 21 de setembre de 2.021). Per això el president del País Valencià, Ximo Puig, també ha considerat que “el passaport Covid és una bona iniciativa”, que, a més, “ajudarà a reactivar el turisme” (Levante, 18 de setembre de 2.021).

Alemanya fins i tot ha introduït una mesura polèmica per penalitzar els qui no s’han volgut vacunar: i és que els qui han rebutjat vacunar-se, no tindran dret a la baixa laboral en cas que s’hagen contagiat de Covid i no vagen a treballar.

Estic totalment d’acord amb el Sr. Jordi Serrano, que en el seu article, “Carta a la gent que no es vol vacunar” (Diari de Girona, 10 de setembre de 2.021), afirma: “No és liberal no voler-se vacunar quan es viu en comunitat. Si un no es vol vacunar i se’n va a viure sol en un bosc, sense relacionar-se amb ningú per a res, sí. Però si es relaciona amb gent, no hi té dret. No hi ha dret a suïcidar els altres. Això no és liberal, això és ser egoista i insolidari”. I també estic d’acord amb l’article, “La obligación de vacunarnos” (Levante, 10 de setembre de 2.021) dels Srs. Felipe Guardiola i Enrique Linde.

Per això el papa ha dit que “vacunar-se és un acte d’amor” (Catalunya Religió, 18 d’agost de 2.021), ja que a més de protegir-se un mateix, amb la vacuna també protegim els qui ens envolten. I és que vacunar-se és una decisió individual, però que afecta tota la població. I això no ho haurien d’oblidar els qui han rebutjat la vacuna.