Durant l’any 2020 es va complir el primer centenari de l’editorial Publicacions de la Universitat de València (PUV), una commemoració que la pandèmia no va permetre festejar com pertocava; i que, en conseqüència, ha sigut traslladada al present curs.

El moment en què es té constància d’una «activitat editorial continuada i estructurada al si de la Universitat de València» s’ha de situar en 1920; i, més concretament, en la fundació de la publicació periòdica titulada Anales de la Universidad de Valencia, que naixia «amb el propòsit de ser al mateix temps un òrgan institucional i un espai de reflexió i pensament sobre els problemes de l’època».

Amb el pas dels anys, la infraestructura editorial creada al voltant d’aquella primigènia revista científica anà creixent, i derivà en un autèntic servei de publicacions que, en el darrer quart de segle, ha aconseguit tot tipus de guardons i reconeixements: des del Premi Cavaller Tirant (1996), en agraïment al suport de la Universitat de València al món del llibre, fins al de Millor Obra de Divulgació Científica (2021), que atorga la Unión de Editoriales Universitarias Españolas (UNE). Unes distincions que, a hores d’ara, situen PUV entre les 20 editorials més prestigioses de l’Estat, amb una accentuada vocació acadèmica i social que, en tant que entitat pública, la impulsa a atendre –de manera prioritària– les demandes i necessitats de la comunitat universitària.

En aquest context de celebració, PUV té previst festejar el seu centenari amb diverses activitats que es desenvoluparan durant els propers mesos, i entre les quals destaquen: un cicle de conferències virtuals i taules redones sobre temes relacionats amb el món del llibre i l’edició; i una exposició que repassarà la història de PUV i romandrà oberta, a l’edifici La Nau, des d’aquest mes d’octubre fins a gener de 2022.

Finalment, cal assenyalar també que, del 18 al 20 de novembre, PUV acollirà la XL Asamblea de Editoriales Universitarias Españolas, que agrupa tot tipus d’editorials acadèmiques i centres d’investigació, i durant el transcurs de la qual se celebrarà la gala de lliurament dels Premis Nacionals d’Edició Universitària.

L’enhorabona a PUV per aquests cent anys de treball i excel·lència. I llarga vida a una editorial que tant ha contribuït a la formació i la projecció científica i social de milers d’investigadors/es, en donar recer als seus esforçats estudis.