El 4 d’Agost del passat any Juan Carlos I va emprendre un exili d’or, fugint de les investigacions que la Fiscalia que, dia a dia, anaven destapant més i més negocis bruts d’aquest rei que Franco ens va deixar en herència. I, malgrat que una red de silenci encara continua envoltant les notícies relacionades amb els membres de la reialesa. cada dia son més els mitjans de comunicació que parlen dels habitants de Zarzuela i els seus voltants, uns, els més, per enaltir-los i altres, els menys, per informar d’una manera fefaent, independent i crítica d’aquesta família que ocupa el més alt lloc en l’organisme de l’Estat sense més mèrit que el cognom i la decisió d’un dictador sanguinari. 

 D’aquí a pocs mesos serà Nadal, i com el torró del anunci que cada anys torna a casa per Nadal, també el reig fugit vol tornar a casa i menjar-se la pularda rodejat dels seus, cosa que li serà difícil, o el més a prop possible de Madrid. I per fer realitat aquest retorn del rei emèrit, un rei, no ho oblidem, que va tindre que abdicar per evitar que la Corona es veiés esquitxada per la pudor que fan alguns dels negocis en els que l’antic Cap d’Estat s’ha implicat abusant de la prebenda d’inviolabilitat que li atorga la Constitució, els poders de l’Estat ja estan fent reculant la Fiscalia en les investigacions contra la testa coronada del rei emèrit.

 Fa uns dies anunciaven  que la Fiscal General de l’Estat estava a punt de firmar un decret ordenant l’arxiu de les diligències que, per presumptes delictes, estan fent-se en la persona de Joan ¨Carles I. I ja saben vostès de qui depèn la Fiscalía, el mateix Pedro Sánchez ho va dir fa un temps en el transcurs d’una entrevista, “la fiscalia depèn del Govern”. I el Govern, amb l'aquiescència d’altres forces polítiques farà un camì planer pel retorn del rei que l’estiu de l’any del COVID va eixir corrent i en secret buscant un refugi al costat dels seus amics àrabs. Els dos principals partits d’Espanya s’han convertit en fidels defensors de la Monarquia, uns, el PP, venen del franquisme i continuen igual, els altres, el PSOE, en tocar poder van oblidar les velles arrels republicanes de les que venia el partit que fa més de cent anys fa fundar l’impressor Pablo Iglesias. Socialistes i populars no han tingut cap vergonya en aliar-se amb el partit que representa el feixisme al Parlament per impedir que Juan Carlos I fos investigat, ni tan sols han deixat debatre si es podia convocar una Comissió d’Investigació sobre el tema.

 L’exili o la fugida estan en l’ADN borbònic, des d’Isabel II, al llarg de la història sempre hi ha hagut algun Borbó amb aspiracions reials vivint lluny d’Espanya. Però el Borbons sempre tornen, de vegades com en el cas de Juan Carlos I oblidant la línia successòria i de la ma de Franco que el 1947 havia decidit que Espanya era un regne sense rei mentre ell estigués viu. Ara, quan d'aquí uns dies, la Fiscalia confirme la impunitat de l’antic cap d’Estat, malgrat que el mateix Juan Carlos I ha reconegut ser un defraudador a la Hisenda pública, Pedro Sánchez tindrà que menjar-se les paraules que va dir la setmana passada: “la llei és igual per a tothom” i que “no hi ha privilegis per a ningú”.

 La corrupció ha arribat al més alt càrrec de l’Estat, al que han salvat entre una inviolabilitat que mai tindria que servir per protegir la possible corrupció del monarca, i un partit, abans republicà i ara monàrquic. Als que pensem que el cognom no es un salconduit per delinquir sempre ens quedarà Suïssa on la Fiscalia continua endavant.