L’AVL (Acadèmia Valenciana de la Llengua) diu del terme «tel·lúric»: de la Terra o que hi té relació. M’agradaria aportar este altre significat de «valencians tel·lúrics»: valencians arrelats a la terra que els ha vist nàixer que, de forma boirosa però ferma, defensen les tradicions, la forma de vida que han conegut, allò que els diferencia com a valencians i en definitiva la seua existència; són -podrien dir- els defensors de la terra valenciana davant dels atacs exteriors.

El dijous, 28 d’octubre, a les 11:30 a l'Estació del Nord de València, associacions de llauradors de Vila-real, Nules i Algemesí, independents de partits polítics i d'associacions subvencionades, han convocat una manifestació en defensa del Camp Valencià i per a denunciar les agressions que pateix.

El dia 9 d’octubre la manifestació els hi va ser denegada per les autoritats dinàstiques socialistes. Ni el canvi d’hora ni de trajecte, a que es plegaven canviar els organitzadors, els hi va valdre. Restava clar que estos llauradors, ‘valencians tel·lúrics’, eren percebuts com una amenaça, eixe dia, per a la delegada del Govern Central a la Comunitat Valenciana. Ara la comunicació està feta per al dijous, 28 d’octubre, i sembla que no hi haurà cap problema.

En un article publicat el 17/10/2021 al Levante-EMV -Casado, Sánchez, Diaz, Errejón i… Paluzie, de visita- on per primera vegada parlava dels «valencians tel·lúrics», plantejava un dubte fent referència a la visita de Pablo Casado a València; deia i preguntava: estos llauradors havien anat també a aplaudir a un (no és l’únic) dels que els fot les collites, a la plaça de bous? Va estar Víctor Viciedo Colonques, president d’ALIV (Associació de Llauradors Independents de Vila-real), en la plaça de bous altre dia? Voldríem saber-ho, no ho sabem.

Doncs bé, el dubte ja està resolt. El mateix Viciedo, un dels líders de la convocatòria del dijous 28-O, en conversa telefònica m’ho va aclarir: no pertany a cap partit polític i, per suposat, no va estar a la plaça de bous. Quede dit per arribar a conéixer la veritat del dubte plantejat.

Les reivindicacions d’estos llauradors valencians, lliures i independents, són:

1.    Revisió dels acords de lliure comerç, establint defenses comercials per a respectar el principi de preferència comunitària.

2.    Frenar estratègia de la granja a la taula. No prohibir cap fitosanitari sense una alternativa vàlida a plagues.

3.    Tractament en fred per a totes les importacions des de països tercers.

4.    Indemnitzacions als agricultors pels danys del cotonet en cítrics i caquis.

5.    Autorització excepcional del 'Metril Clorpirifos' al març i abril.

El dijous, 28-O, allí estarem amb la nostra Senyera valenciana, per deixar constància del nostre suport a estos defensors de la terra dels valencians.