Aquest és el lema del VI Congrés de la Intersindical Valenciana que tindrà lloc a Alboraia els dies 19, 20 i 21 de novembre. Hi participarà una delegació de 147 persones dels 11 sindicats confederats a Intersindical Valenciana i que representen les 22.615 persones afiliades. També hi seran presents una trentena de sindicats i nombrosos moviments socials que ens acompanyaran durant aquests dies de trobada i debat sindical. Un congrés que ha estat precedit per la convocatòria de les assemblees i òrgans sindicals, on s’ha fet un balanç dels darrers cinc anys de treball sindical i s’han debatut els documents que s’hi presenten per ser aprovats.

Intersindical Valenciana, sindicat de classe, assembleari i valencià, es va constituir el maig de 2002. De llavors ençà, hem anat guanyant la consideració d’un referent importantíssim i representatiu per a moltes treballadores i treballadors de diversos sectors i empreses. Som conscients, però, que el camí que hem de recórrer per ser una alternativa real per al conjunt de la classe treballadora valenciana, ha de esquivar molts obstacles. Cada dia se’ns uneixen companyes i companys que constitueixen noves seccions sindicals i fan més gran la nostra organització, que avança per ser una eina útil per a la defensa dels drets laborals, socials i nacionals de la nostra classe i del nostre poble.

El congrés, des del punt de vista organitzatiu, ha de servir per: aprofundir en la cohesió i avançar en la nostra extensió i implantació; enfortir i dinamitzar l’organització, els diferents òrgans i estructures sindicals; avivar les assemblees com a espais de decisió; adequar les estructures a les necessitats de les treballadores i treballadors; impulsar la territorialitat, la participació i la sobirania de les seccions sindicals, sindicats confederats i afiliació; impulsar el treball internacionalista per coordinar les respostes a les polítiques neoliberals i apostar pel feminisme com a pilar fonamental de l’organització i de l’alliberament de la classe treballadora.

El sindicat ha de continuar treballant per la consecució d’una veritable transformació social cap a un model de relacions socials i laborals fonamentades en els principis d’igualtat, no-discriminació, solidaritat i justícia social i per aportar una major capacitat de mobilització i confrontació davant del pacte social, que ha suposat un retrocés continu en els drets laborals. El País Valencià n’ha estat un clar exemple de la inutilitat del diàleg social per al conjunt de les treballadores i treballadors, només cal veure els indicadors econòmics (salaris, pensions, atur, bretxa salarial, pobresa, exclusió social) per adonar-se’n. En la situació actual, generada per les seqüeles de la crisi de 2008 i la sindèmia que patim, però també per les polítiques de concertació social, es considera necessari capgirar la situació laboral i social, caminar envers la transformació social per donar resposta als reptes que té la classe treballadora i la nostra societat. Per fer-ho, ens proposem enfortir i estendre el nostre model sindical i construir un potent moviment social i popular que siga el motor de la millora de vida de les valencianes i valencians, la transformació social i l’avanç en l’autogovern de país.

En aquest context, també considerem imprescindible per a la classe treballadora la defensa del medi ambient i l’adopció de mesures que impedisquen la seua degradació, contaminació i col·lapse. La crisi ambiental en què ens trobem, fruit d’un sistema capitalista i de polítiques neoliberals depredadores en un món globalitzat, posa en perill la nostra societat i la nostra supervivència. Per això, apostem per assumir compromisos i responsabilitats i reclamar polítiques i actuacions reals davant la declarada situació d’emergència climàtica.

El VI congrés de la Intersindical Valenciana és una fita important per a la consolidació del nostre model sindical que servirà, sense cap dubte, per continuar en el procés de construcció d’una eina sindical que siga útil per la millora de les condicions laborals i socials de les treballadores i treballadors, per avançar en l’autogovern del nostre poble, per frenar la degradació del nostre entorn i per avançar, en definitiva envers una societat més justa, més lliure i més igualitària.