NOTA A LOS LECTORES Y LECTORAS

Amparo Hernández es el nombre ficticio elegido por Levante-EMV para proteger la identidad de esta mujer, valenciana, víctima de violencia de género.

S’apropa el 25N, el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones. I què és el que ens passa pel cap quan es parla de maltractament? Colps i pallisses. Doncs hui us vaig a contar que el maltractament no va d’això (que també), sinó de control i de submissió.

Perquè el que vol un maltractador és tindre’t controlada i sotmesa, i per a això no sempre necessita les pallisses. Fa anys vaig aprendre d’una gran dona que només els «mals» maltractadors necessiten recórrer a la violència física, mentre que els «bons» maltractadors, els maltractadors eficients, no necessiten pegar-te per a mantenir-te sota control. No necessiten pegar-te perquè faces el que ell vol que faces i deixes de fer el que ell no vol que faces.

Un maltractador eficient no necessita la violència física per a aïllar-te de les teues amistats i que cregues que són elles les que s’han allunyat de tu (i, a més, per la teua culpa, perquè ningú t’aguanta, que ell és l’únic que et suporta, encara que ni sap per què).

Un maltractador eficient no necessita la violència física per a donar de baixa el teu telèfon i que tu penses que és una bona idea i que està bé que ell et permeta utilitzar el seu (perquè així estalvieu, que no està el tema econòmic per a tirar coets).

Un maltractador eficient no necessita la violència física per a traslladar-te a viure dalt d’una muntanya i deixar-te allí sola, aïllada, amb els tres bebés, sense calefacció, sense cotxe i sense menjar (i que tu penses que pobret, que la seua feina el cansa molt, i que té raó, que quan acaba de treballar a les 15:00 h és impossible que puga entrar al supermercat a comprar ni un paquet de macarrons).

Un maltractador eficient no necessita la violència física perquè no et tragues el carnet de conduir perquè, en primer lloc, els diners són per a gastar-los en coses per a ell (com màquines de gimnàs per a opositar a bomber) i, en segon lloc, i més esquinçador encara, perquè ja s’ha encarregat de repetir-te fins a no poder més que tu ets massa patosa i desmanotada, que series un perill al volant, i que ell mai permetria que els seus fills pujaren a un cotxe conduït per sa mare perquè els estamparia en la primera corba.

Un maltractador eficient no necessita la violència física per a prohibir-te que gastes els diners que ell guanya (i també els que guanyes tu) fins al punt que només tingues en l’armari dos pantalons de xandall grisos i dues samarretes de cotó llises blanques, mentre ell duu Levi’s, perquè són els pantalons que li han quedat bé sempre.

Un maltractador eficient no necessita la violència física perquè visques aterrida per les seues explosions, tant per tu mateixa com pels vostres fills.

Un maltractador eficient no necessita obrir-te el cap amb una cadira per a saber que vas a intentar fer tot el que ell vulga, com ell vulga i quan ell vulga, perquè va ser suficient amb aquella cadira que estampà contra la paret a un pam del teu cap.

Un maltractador eficient no necessita la violència física per a violar-te sistemàticament durant anys i que necessites molt de temps i molta teràpia per a ser conscient de quantes vegades t’ha violat i fins a quin extrem han arribat eixes agressions.

Un maltractador eficient no necessita la violència física perquè tu el justifiques, el tapes, el defenses, fingisques per ell, intentes ocultar tot açò i t’esforces fins a l’extenuació en projectar d’ell una imatge d’home i pare perfecte, que és l’únic que li importa, la imatge social que es projecta d’ell.

Un maltractador eficient et sotmet a tan altes dosis de violència que, quan arriba la violència física (fins i tot després de les escopinyades a la cara), quan arriben les primeres espentes, ni les reconeixes com a violència ni et semblen per a tant, perquè les moradures desapareixen en poc més d’una setmana, mentre que les profundes ferides que t’ha anat infringint a l’ànima durant tots eixos anys, van a tardar moltíssim a cicatritzar.

Un maltractador eficient s’alimenta del poder i del control. I si t’atreveixes a fugir, utilitzant la seua pròpia expressió, «t’arrepentiràs». És un gran manipulador i sabrà com fer que t’arrepentisques de moltes maneres. A més, seguirà exercint el seu poder i el seu control contra els vostres fills en comú. Cada parcel·la de poder i de control que perd, el converteix en un ésser un poc més perillós encara. Saber el que els vostres fills estan vivint i saber que ningú els està escoltant ni protegint et mata per dins, però segueixes viva per fora per a continuar lluitant per ells, pels seus drets, perquè puguen viure una infantesa digna lliure de violències masclistes.

Trencar el silenci. Alçar la veu. Visibilitzar per a poder combatre. Prou de violències contra les dones!