Des de fa uns dies, pense quina preposició pot rebre el qualificatiu de nadalenca. Hui me’n quede amb una, curta i un poc oblidada. Es tracta de la paraula ‘pro’. Si la utilitzem, comuniquem que som favorables a alguna cosa. Malgrat que el nostre diccionari diu que és més principal la locució ’a favor de’, preferisc el llatinisme ‘pro’. El Nadal és una bona causa per a motivar-se en ‘pro’ de la pau i la solidaritat.

En els anys més reivindicatius, la preposició ‘pro’ va estar activa. Ajudava a intensificar moviments socials o de llibertat. Trobe que encara ens queden motius per a emprar el vocable. Malauradament, vist el que estem mirant, en la societat civil, l’església catòlica o inclús les entitats públiques, cal impulsar moviment ‘pro’ valencià. Per exemple, el desencertat cartell de la campanya ‘Nadal Valencià’, ple d’errades, ha motivat a manifestar-se ‘pro’ la llengua pròpia. Sortosament, s’ha disculpat la Generalitat. És d’agrair. Este fet, i sobretot la reacció de determinades persones, oposant-se a què em manifeste ‘pro’ el nostre idioma, m’ha fet pensar. Com tants altres, he llançat en les xarxes socials missatges dient que no m’identificava amb l’infortunat cartell. A canvi, m’ha arribat el tuit: «Hablando en catalán mejor que sea así y no te identifiques con nada de nuestra región». Resulta trist que encara s’escriga així.

La setmana passada vaig estar mirant l’obra ‘Nadal a Casa els Cupiello’. És una llàstima que en siga l’última temporada. Perfectament podria formar part de les estampes nadalenques valencianes, com ja ho és el Betlem de Tirisiti. El gran Josep-Manel Casany, la destacada Pilar Almeria i la resta d’intèrprets posen passió. Després de vore-la, un ix estimant millor els betlems i desitja iniciar una campanya ‘pro’ Nadal.

Trobe que enguany el Nadal es mereix una intensa campanya pro’ la humanitat. El fet que el virus s’haja intensificat, ens ha obligat a canviar a última hora les reunions nadalenques. Enguany tampoc em reuniré, amb tota la família, la Nit de Nadal. En estos durs instants, hem d’aprendre a mesurar millor la paraula estimar i a creure en un món millor.

En definitiva, reivindiquem la paraula ‘pro’. Cada vegada que demanem amb intensitat, demostrem que no ens hem oblidat de somiar. Somnien en el Nadal. Pensem en la capacitat que té per a transformar el món per uns instants. Bon Nadal.