Els ecatalans han aconseguit el domini d´internet .cat, una notícia que ens hauria d´alegrar als valencians. Els catalans sempre van obrint portes per les quals, després, ens podem colar els valencians. En aquest cas, els catalans han aconseguit visualitzar-se en el món de la telemàtica. Quasi res porta el diari... Tota una lliçó.

Per a ser justos amb nosaltres mateixos, hem de recordar que fa poc més de tres anys, va haver una campanya molt intensa per aconseguir un domini internet per als valencians. La campanya la liderà l´actual conseller portaveu, Esteban González Pons, aleshores portaveu del grup Popular al Senat. Concretament, el dia 11 de març de 2002, a l´aula de cultura-CAM La Llotgeta, a València ciutat, en unes jornades sobre La Comunitat Valenciana davant el 2002: la nostra passió per avançar organitzades per la Fundació 9 d´Octubre (una fundació pròxima al PP però insòlitament valencianista), el senyor Gonzàlez Pons va defensar, amb tota la passió de que és capaç un senyor de casa bé, un domini d´internet propi valencià (em sembla recordar que era el .cv) com una peça clau per a la defensa de la cultura i el poble valencià al segle XXI.

Per això no resulta gens estrany que, segons el responsable de l´àrea de noves tecnologies del partit socialista, Josep I. Pastor, el govern Camps haja demanat per tres vegades un domini propi valencià- ara ho nega!-, encara que no haja tingut èxit. Per tant, sincerament, no comprenem a què vénen les sentències apocalíptiques («es el primer paso hacia la independencia política») que aquest senyor Conseller ha pronunciat aquests dies perquè els catalans hagen aconseguit allò mateix.

Estem convençuts que si el conseller Esteban Pons torna al trellat -després de la llarga temporada d´intervencions desficaciades a que ens té castigats- també tornaria a donar suport a una solució sobre dominis d´internet que ens permetera als valencians visualitzar-nos en el món de la telemàtica.

Com? Oberta la porta, algú pot pensar que els valencians podríem aprofitar-nos d´aquesta conquesta catalana i fer servir el domini .cat, com fem servir el domini .es. No crec que fora una bona solució a la llarga, perquè els dominis d´internet no generalistes són territorials o per comunitats lingüístiques. Com que nosaltres no som territorialment Catalunya, el nou domini no ens abasta. Com que la nostra comunitat lingüística té una doble denominació oficial (català a Catalunya i Balears, i valencià a València), el nou domini tampoc no ens identifica suficientment.

Potser, una bona solució fora reivindicar el domini .val (de València, com a país, com a comunitat autònoma), com a domini de caràcter territorial, i .cv (de català/valencià), com a domini de caràcter lingüístic.

Cadascú, després, que triara el que volguera. Inclús podríem fer pinya amb catalans i balears per a aconseguir tres dominis territorials (.cat; .val; i .bal) i un sol domini lingüístic (.cv). En tot cas, vegent cóm s´amplia cada dia el llistat de dominis d´internet al món, entenem que una solució d´aquest tipus és perfectament possible.