Que nos dejen trabajar» va ser la frase que va pronunciar el conseller Garcia Antón (Levante-emv 11-10-2001) fent-se ressó del sentir del Govern popular quan, ja fa cinc anys, la ciutadania valenciana vam proposar en les Corts la protecció de l´Horta de València, fent ús del màxim nivell de participació que la llei ens permet: la Iniciativa Legislativa Popular (ILP). Va ser la primera vegada que es va presentar al País Valencià una iniciativa com aquesta i es varen recollir, en tan sols 3 mesos, quasi 120.000 signatures degudament acreditades pel cens electoral.

El Govern valencià del PP va buscar un subterfugi legal per defugir el debat de la ILP a les Corts. Allò cert és que la ILP NO es va debatre a les Corts Valencianes NI les Corts van pagar, tal com preveia la llei, els 30.000 euros que va costar la campanya, i que per cert encara s´estan pagant amb un prèstec.

La majoria del Govern del Partit Popular va tirar a la paperera el vot de 120.000 valencianes i valencians sense despentinar-se i sense cap vergonya dir frases com la del conseller Maluenda (Las Provincias 15-11-2001: Maluenda dice que los 117.000 firmantes apoyan al Consell porque éste también quiere salvar la zona).

El Govern del PP no podia entendre ni acceptar que el poble li estiguera demanant, per vies legalment i institucionalment exquisites, la protecció de l´Horta. Volien fer creure que no necessitaven aquest toc d´atenció de la ILP i deien que estaven preparant una gran llei que no sols inclouria les peticions de la ILP sinó que subsumiria les peticions de les innumerables ILP´s que pogueren sorgir en un futur a altres indrets del país.

D´això fa ara cinc anys. I què han fet? «Que nos dejen trabajar» va dir Garcia Antón. I caramb si han treballat´ Han arrassat amb la partida de La Punta per una urgentíssima ZAL (que necessitava l´inssaciable Autoridad Portuaria) que es troba aturada perquè encara no tenen clar què fer amb ella. Han arrassat amb la vida de la gent que allà vivia i que a hores d´ara encara no té la casa de reallotjament (que han de pagar) que se´ls va prometre. Esperen que moren abans d´ocupar-les perquè així no puguen passar als seus hereus?

Han arrassat amb l´horta que hi havia entre Campanar, Beniferri i Burjassot, ara famosa pels cambalatxes urbanístics de l´alcaldessa amb el president d´un club de futbol, tenint la gossadia de tombar l´Alqueria del Barbut, en aquesta partida, el mateix dia que es celebrava una nombrosa manifestació a València per demanar precissament la protecció de l´Horta.

Han partit pel mig i destrossat encara més el paisatge de l´Horta Sud amb un traçat de l´AVE innecessari i contraproduent (excepte per als empresaris del formigó). I amenacen de fer el mateix a l´Horta Nord. Han sentat les bases per desfer l´horta de La Torre, deixant l´horta sud encara més malmesa, amb una cosa, Sociópolis, que es pretén rural i urbana i no és ni una cosa ni l´altra.

Volen fer una via d´alta capacitat (via parque: lo verde vende!) que passa precissament, entre els pobles de la séquia de Montcada i l´Horta! Estan entestats en urbanitzar els primers 400 metres de costa entre Sagunt i València (la Ruta Azul) traslladant la AP-7 i els polígons industrials, on? Damunt de l´Horta Nord! Volen construir (quart intent) un ´corredor comarcal´ pels marges del Carraixet i pel mig de l´horta millor conservada.

Permeten bases de contenidors il·legalment sobre terrenys qualificats com agrícoles d´especial protecció i algunes en el mateix preparc de l´Albufera (a les que donen premis de gestió ambiental a través de fundacions de les quals són patrons). Pretenen desfer la Partida de Dalt de Campanar, retallant-la amb innombrables rondes i circumvalacions. Han donat i donen vist i plau a nombrosos PAIs i polígons industrials que fusionen l´espai urbà dels pobles de la comarca.

El Pla Millorar Gota a gota del conseller Cotino ha servit únicament per a encadufar les poques sèquies que queden descobertes, col·laborant en l´extensió de l´asfalt i el ciment al llarg i ample de la plana litoral enlloc de millorar realment la qualitat de l´aigua amb la qual es reguen les hortalisses que criem i mengem.

La marca de qualitat per als productes de l´horta de València que proposà l´alcaldessa Rita va durar exactament el temps d´escrutini de les últimes eleccions municipals. És evident l´absència de política agrícola per part del Consell, dedicat al malbaratament de recursos públics, mentre els llauradors pateixen la manca d´alternatives i de lideratge clar per assolir els reptes de la competitiva agricultura del segle XXI. Tot això en comptes d´apostar per la formació professional agrària, l´agricultura certificada, la defensa del mercat local?, propostes recollides ja fa cinc anys en la llei de protecció de l´Horta presentada en la ILP.

La Conselleria encara no ha aturat una actuació sobre l´horta de Vera, clau per al futur de tota l´horta: l´absurd intent de l´alcalde d´Alboraia de canviar un horta mil·lenària, extremadament ben conservada, d´un valor agrícola i paisatgístic altíssim, i amb els llauradors i propietaris en contra, per uns multicines i un centre comercial.

I podríem seguir amb tot el que han treballat els nostres governants, del consell i municipals de-tots-els-colors-polítics, però no cabria tot en aquest article (l´horta històrica del Safranar de Torrent, l´abocador de Poble Nou, els camps de golf del Puig, l´horta de Malilla, el nou polígon de Foios, l´última horta històrica de Burjassot... etc).

I tot això mentre aproven i fan boniques declaracions i promeses en premsa sobre les lleis de protecció del paisatge, del golf, de la llei d´ordenació territorial (LOT), la nova LOU (també anomenada LRAU 2.0)... que canvien les coses per deixar-les igual.

I la-gran-esperança-per-al-futur-de-l´Horta: el Pla d´Acció Territorial de l´Horta. Un pla que arriba tard, amb noves promeses meló d´Alger. Bé, volem vore aquest Pla d´Acció Territorial. I el volem vore ara, no demà, o demà passat. No siga que mentre es va cuinant i recuinant al gust dels que tenen expectatives urbanístiques, se´ns socarre i no siga d´utilitat aquesta suposada eina protectora simplement perquè no quede ja res que protegir.

Pensem que cinc anys han segut suficients per deixar-los treballar. Ara volem vore resultats concrets i sense més mentides, Si ha de ser com ho han fet fins ara, que no treballen tant. Que no treballen gens, per favor: l´agricultura, el patrimoni valencià, la ciutadania i les generacions futures els ho agrairan als senyors consellers.

* Ex-fedatari especial de la ILP, llaurador de l´horta i portaveu de l´Associació per l´Horta.