Josep Hernández i Josep Ramon Cerdà han dissenyat una nova 'app' perquè estudiants d'ESO aprenguen la nostra llengua jugant 'online' a eliminar-se entre ells (tots contra tots) responent a diferents qüestions gramaticals.

Els alumnes d'un institut de Secundària se’n van de viatge d'estudis. Han trobat una agència que els ha fet un pressupost molt barat. Però l'avió no aterra en la destinació: han de tirar-se en paracaigudes. Cauen sobre una petita illa desconeguda: la Normatilla. És una illa que sols existix en els llibres de gramàtica catalana i per a sobreviure en ella hauran de demostrar els seus coneixements. I hauran d'acurar-se ja que solament pot quedar un. Per a lluitar, aniran trobant armes, però no són de foc: són preguntes gramaticals.

Eixa és la narrativa de la app Fortifeble- Batalla Gramatical, un videojoc de rol online interactiu. Li sona d'alguna cosa el fil conductor? És probable si coneix el Fortnite, el arxiconegut videojoc de moda que ha aconseguit tindre més de cent milions de jugadors a tot el món (una bona part d'ells, adolescents).

En el Fortnite cent jugadors cauen en una illa des d'un autobús volador i han de matar-se entre si. Qui aconseguix matar a tots i ser l'únic supervivent, guanya. Esta dinàmica battle royale (tots contra tots fins que solament quede un) ha inspirat al projecte Fortifeble dissenyat pel professor Josep Ramon Cerdà i per Josep Hernández, expert en animació i cofundador de l'empresa de videojocs i realitat virtual CGPills.

Gamificar per a motivar

Josep Ramon Cerdà és un ferm defensor (en la teoria i en la pràctica, a peu d'aula) d'aplicar les noves tecnologies i la mecànica dels jocs en l'àmbit educatiu (gamificación) com a eina «innovadora, motivadora i altament eficaç». El professor va comprovar que en el cas de l'ensenyament de la nostra llengua quasi no existixen recursos d’este tipus (alguns cal es dirigixen a estudiants de Primària, però amb prou faenes s'han previst per a alumnes de Secundària).

Al principi, van pensar a dissenyar un joc de cartes de rol per a jugar en classe i després la idea va evolucionar fins a la creació d'una app de mòbil, en la qual porten treballant des de finals de l'estiu passat. Estan convençuts que usar la dinàmica i un disseny semblat al Fortnite els servirà per a cridar l'atenció dels joves, en ser «altament recognoscible» per ells. La idea és que el professor crea la partida i convide als alumnes. Estos s'enfronten per parelles en una batalla gramatical i el que respon malament és eliminat.

«La idea és que aplicant una dinàmica de jocs els alumnes interioritzen millor aspectes de la gramàtica que poden ser més enutjosos o difícils d'estudiar», apunta el professor, que veu important cercar mecanismes i recursos per a motivar als estudiants: «Diuen que els alumnes tenen dificultats per a aprendre's de memòria la taula periòdica, però sí que s'aprenen la llista de tots els Pokemon sense problemes, perquè els interessa».

"Parodia l'estètica bel·licista"

Fortifeble usa la dinàmica (i quasi el nom) del Fortnite i el seu disseny se li sembla però «transforma el component individualista d'estètica bèl·lica en una paròdia enfocada cap a l'aprenentatge cooperatiu», modificant l'estètica i els objectius dels jocs de gènere shooter (videojocs de disparar i matar) per a portar-ho cap als jocs de rol.

L'aplicació Fortifeble està ara en fase de proves. Alguns professors l'estan testant aquests dies, plantejant alguns canvis de disseny, i la setmana que ve començaran a provar-la amb els estudiants. El joc estarà disponible de forma gratuïta en iOS i Android, encara que als seus impulsors els agradaria a la llarga oferir una versió premium als centres que per exemple permetria als docents creara i introduir les seues pròpies preguntes i donaria l'opció als jugadors de personalitzar els seus avatars.