A més del sentit bàsic que comentàvem ahir, la paraula «esquirol» té un altre significat que fa referència al 'treballador que no s'adherix a la convocatòria d'una vaga' o a 'aquell que es presta a ocupar el lloc de treball d'algú que s'ha declarat en vaga'.

L'origen d'esta accepció és controvertit. Una de les hipòtesis apunta que este ús de «esquirol» prové d'una vaga celebrada en 1852 en una fàbrica de teixits de la localitat barcelonesa de Manlleu. En resposta a la negativa dels treballadors a fer la faena en les condicions exigides, el propietari de la fàbrica recorregué a la veïna localitat de l'Esquirol a reclutar treballadors que substituïren els vaguistes, i d'ací començà a estendre's el nom de «esquirol» per a anomenar els treballadors que no seguien una convocatòria de vaga.

Però també s'ha apuntat que, en realitat, el terme «esquirol» ja s'usava prèviament en els àmbits rurals com a sinònim de «rata», amb tots els significats figurats associats a este mot, i en este cas concret el que es volia significar específicament era el sentit de 'persona menyspreable'.

Més informació...