La paraula «mocadorà», pronunciada generalment [mokao?á], és una reducció de «mocadorada», però se sol usar aquella forma popular per a referir-se a un regal que fan els hòmens a les seues parelles a València, el 9 d'octubre, dia de Sant Donís. Es tracta d'un mocador gran, dels que se solen utilitzar per a cobrir-se el cap o tapar-se l'esquena, on s'emboliquen uns dolços de massapà de diferents formes i colors que representen les fruites i les hortalisses de l'horta, al voltant de dos figures més grans anomenades «piuleta» i «tronador».

«Mocadorada» és un derivat de «mocador», format amb l'adjunció del sufix «-ada», que denota quantitat, sobretot en referència al contingut d'un recipient. Es tracta d'un procés semblant al que ha servit per a formar paraules com «poalada» o «carretada».

Esta tradició es remunta al segle XIX, si bé es fonamenta en una pràctica molt més antiga, consistent a obsequiar els visitants il·lustres de la ciutat amb vaixelles de ceràmica de Manises i Paterna que contenien dolços de sucre.

Més informació...