L'«eclipsi» és un fenomen meteorològic que consistix en l'ocultació transitòria, total o parcial, d'un astre per la interposició d'un altre astre entre ell i l'observador, o pel pas d'aquell per l'ombra projectada per un altre astre. Així, l'«eclipsi lunar» és el que es produïx per la interposició de la Terra entre la Lluna i el Sol, i l'«eclipsi solar», el que té lloc per la interposició de la Terra entre la Lluna i el Sol.

L'observació dels astres és una pràctica molt antiga, que servia sobretot per a mesurar el temps. Els caldeus, antics astrònoms babilònics, ja sabien que els eclipsis es repetien periòdicament seguint cicles de díhuit anys de duració. La paraula «eclipsi» prové del llatí «eclipsis», i este del grec «ékleipsis», que significa 'desaparició', i que derivava del verb «ekleípo», format per la combinació de la preposició «ek», 'fora', i el verb «leípo», 'estar absent'.

Entre nosaltres la paraula «eclipsi» ja apareix documentada en «Lo passi en cobles», de Bernat Fenollar i Pere Martines, una obra que data de 1493: «ab la luna tornà fent eclipsi molt negre lo sol».

Més informació...