Una «ambulància» és un vehicle adequadament equipat per a transportar malalts o ferits. Però, originàriament, esta paraula s'usava en un altre sentit; concretament, per a referir-se a un equip hospitalari ambulant destinat a prestar primeres assistències i cures d'urgència, sobretot el que estava destinat a seguir els moviments de les tropes.

De fet, la paraula «ambulància» és un derivat de «ambular», que significa 'anar d'un lloc a un altre sense una finalitat determinada'; és, per tant, un sinònim de «deambular», més habitual actualment, i en part este significat encara està present en l'adjectiu «ambulant».

Però el terme «ambulància», en el sentit indicat de 'hospital de campanya', és una creació francesa de finals del segle XVIII. Primer s'usava l'expressió «hôpital ambulant», i després, a través de l'afegiment del sufix «-ance» a l'adjectiu, que aporta una qualitat abstractiva, es creà «ambulance». I a poc a poc, durant el segle XIX, anà escampant-se a la resta de llengües amb les adaptacions oportunes.

Més informació...