11 de diciembre de 2019
11.12.2019

Gamba

11.12.2019 | 15:07

La paraula «gamba» prové del llatí vulgar «gambarus,» que procedia del llatí clàssic «cammarus», i este del grec «kámmaros», nom amb què es designava la 'llagosta'. La denominació de «gamba» té actualment un caràcter genèric, que servix com a referència aglutinadora de diverses espècies. La més habitual entre nosaltres és la «gamba rosada», coneguda en la terminologia científica com a «Aristeus antennatus».

Té un cap gran, prou més gran en les femelles que en els mascles, del qual ixen dos llargues antenes; el cos, allargat i encorbat en la part posterior, està recobert amb un closca protectora; té cinc parell de potes, amb les quals pot desplaçar-se còmodament pels fons marins.

Hi ha l'expressió «ser la bufa la gamba», molt habitual entre els valencians, que s'usa per a indicar que en un lloc no hi ha orde ni serietat. Però, segons pareix, l'origen d'esta expressió no té res a veure amb els hàbits del discret artòpode, sinó amb els d'una famosa bagassa alcoiana, coneguda professionalment amb el malnom de «la Gamba».

Més informació...

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Más información