Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El torneig faller s'expandix pels pobles

Dotze localitats s'han inscrit en la segona edició - Les finals es jugaran al trinquet de Torrent

El torneig faller s'expandix pels pobles

Fa un quart de segle que va nàixer el torneig faller gràcies a l'impuls de Josep Chiralt, llavors delegat d'esports de la Junta Central Fallera i al patrocini de José Luis López. Hui està absolutament consolidat amb més de cinquanta comissions falleres del cap i casal que amb fidelitat absoluta mantenen este esport. La llabor de captació i el treball de Juan Contreras ha donat els seus fruits. En aquells inicis es jugava en els carrers, amb tot el tragí que això suposava per a organitzadors, veïns i autoritats. Finalment els pilotaris van optar per emigrar a pobles pròxims i utilitzar les seues pistes. No era qüestió de barallar amb els uns i els altres, amb cotxes, aparadors i fanals?

Ja sabem que en la capital, si exceptuem la pedania de Borbotó, no tenim instal·lacions públiques per a la pràctica de la pilota valenciana. Una anormalitat prou significativa. En aquells anys la final es reservava per a la Plaça de l´ Ajuntament, que lluïa bella amb centenars d'espectadors que disfrutaven del singular espectacle. També va desaparéixer, per raons diverses. Ara s'ha tancat en Pelayo, molt més familiar.

El torneig de la capital s'ha estés pels pobles. En l'edició d'enguany ja són dotze les poblacions representades. Es juga a la modalitat de galotxa. Ha hagut un creixement espectacular. De quatre hem passat a dotze pobles. Este passat cap de setmana s'han disputat els quarts de final en tres seus distintes: Sueca, Godelleta i Vilamarxant. En Sueca van jugar equips d'Oliva, Sueca i Xàtiva, amb victòria per a Xàtiva. A Godelleta van jugar els locals,que van guanyar, junt amb Carlet i Sollana i a Vilamarxant va haver-hi equip local, de La Pobla de Vallbona i de València, que van véncer.

Dissabte que ve, en sessió matinal, es jugarà en el trinquet de Torrent. Hi haurà recepció oficial en l'Ajuntament, amb la presència de la fallera major de València i de les distintes comissions que participen en la jornada esportiva. La primera semifinal enfrontarà a Godelleta contra València; la segona a Torrent contra Xàtiva i els vencedors jugaran la final. El torneig ha recuperat pilotaris que fa anys van deixar els seus clubs i ha estés la base social de la pilota valenciana a sectors que no la coneixien o eren aliens a ella. O siga, ha sigut un encert absolut. Un més del bon fer del món faller.

Compartir el artículo

stats