Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

'Timbo' González: "Pelayo impressiona: estàs dins de la partida i sents l´energia del joc"

Nascut al Bronx fa 26 anys, «Timbo» González és un dels referents mundials del One Wall, el joc de pilota a mà més popular als Estats Units. Este cap de setmana va conèixer, de la mà de Puchol II, les particularitats de la pilota valenciana.

'Timbo' González: "Pelayo impressiona: estàs dins de la partida i sents l´energia del joc"

Timothy «Timbo» González (Nova York, 26 anys) és un dels referents mundials del One Wall, el joc de pilota a mà més practicat als carrers dels Estats Units. El jugador del Bronx, patrocinat per la marca Red Bull, va visitar el dissabte passat el trinquet de Pelayo i després el de Pedreguer, on va presenciar des de l´escala una partida d´escala i corda i on, fins i tot, va protagonitzar la ferida d´honor de l´encontre. El pròxim dia 9 de desembre es medirà a Puchol II en un partit de One Wall en Brooklyn.

P ¿Què li sembla el trinquet de Pelayo?

R És molt gran i impressiona com la gent està dins de la partida. Els aficionats formen part del joc i eixa sensació m´agrada perquè com a aficionat sempre vols estar més prop de la pilota i no vore el partit des de lluny. Ací pots sentir l´energia del joc. És impressionant,

P ¿S´atreviria un dia a jugar a l´escala i corda?

R Sí, per suposat.

P ¿Adaptar-se al joc valencià és difícil?

R No crec. El One Wall és un joc molt ràpid i jo jugue a moltes modalitats. A Londres vaig haver de jugar amb una pilota diferent, una més dura, i ho vaig agafar prou ràpid.

P ¿Com es viu als Estats Units el One Wall?

R Tenim molts seguidors. Si es publica qualsevol cosa, o s´anuncia una partida en les xarxes socials o Facebook, la gent sempre acudeix al partit. A més, els aficionats animen molt i es tornen bojos durant el joc.

P El recolzament d´una companyia multinacional com Red Bull ha de ser molt important pel creixement d´este esport...

R A mi em tracten molt bé. És com una família. Quan parle amb ells és com fer-ho amb el meu germà. És una empresa molt potent i amb molts diners. Tot el que fan m´ajuda molt.

P ¿Creu que a Europa, a València, es podria implantar el joc del One Wall als carrers de les ciutats, com a Nueva York?

R Ací fa molt bon temps i només queda trobar un bon lloc on puga reunir-se molta gent, construir el camp de joc i jugar. Segur que la gent acudirà a vore els partits perquè és molt divertit.

P ¿Guanyarà a Puchol II en el desafiament que han de jugar a Nova York?

R Sí, guanyarè. Hem jugat un poc, hem entrenat junts i ell és molt bo, però la manera que tenim de jugar és molt diferent. Els jugadors d´ací persegueixen la pilota, pero en el One Wall la pilota sempre torna. Són maneres diferents de jugar.

P El jugador valencià de One Wall més destacat és Sacha Kruithof, ¿creu que podrà ser una figura mundial en el futur?

R Ell és bo i tot el món que l´ha vist jugar diu que és molt bo. L´he vist en videos i enten molt bé el joc del One Wall. Ell ara ha de jugar contra els jugadors «top», amb els millors. Amb això podrà aconseguir l´experiència necessària pera a ser un dels millors un dia.

P ¿Un jugador de pilota valenciana pot convertir-se en una estrela del One Wall?

R Pot convertir-se en un dels bons, però per a això cal viure allí a Nova York, perquè és necessari entrenar allí amb els millors tots els dies, jugar contra ells... No pots ser el millor si vius ací i només vas a Nova York uns dies i després tornes a València.

Compartir el artículo

stats