Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La llegenda que busca noves llegendes

La llegenda que busca noves llegendes

quan el Nel de Murla afirmava «xiquet, el quinze és fa en dos voltes», es referia a la necessitat d'aconseguir una bona ratlla per a guanyar-la al disposar del traure. «El Saque» és l'escultura de Pinazo que presideix el pati central de la Diputació de València, amb rèpliques en la Plaça de Nàpols i Sicília i en una de les places del poble d'El Genovés. Quan en els diaris del passat segle XIX es parlava del desafiament d'Ondara amb milers de persones, es referien al joc a llargues. Quan Azorín escrivia la seua glossa a la pilota valenciana en el diari ABC es referia a Micalet el de Murla, un dels grans del joc a llargues... Quan ressaltem els èxits de la selecció valenciana és perquè han guanyat diversos campionats mundials en la modalitat de llargues... Quan parlem del Barber de Beniarbeig, Patilla, El Xiquet de Llanera, Pavia de Villalonga, El Ripo, El Xurro de Mislata... Visualitzem les grans partides que congregaven a centenars d'aficionats en els carrers principals dels pobles de l'Horta, la Ribera o la Marina. Quan parlem de Perkaín o el Hijo de Simón, parlem de dos llegendes de la pilota basca que jugaven a Bote Luzea o Laxoa, joc a llarg. Quan admirem la pintura de les muralles d'Hondarribia en el Museu Basc de Baiona, o la pintura de Bru, del Museu Pius V de València, disfrutem d'un poble de l'Horta que juga a llargues.

La grandesa del Joc a Llargues es manifesta cada primavera i estiu en molts carrers de la Marina, on, gràcies al suport històric de la Diputació d'Alacant, des dels temps de Miguel Valor, la modalitat té una competició consolidada que creix i s'enfortix, i que té en els tornejos internacionals de seleccions i de clubs -Champions League- un referent atractiu.

Per a jugar a llargues calen bons traures. Per això, la Federació que presidix José Daniel Sanjuán, sensibilitzada, va plantejar a la Diputació d'Alacant la necessitat de crear una escola que permetera la formació dels més jóvens, els mateixos que poden somiar de repetir les gestes de Tonico, Puchol, Martínez, Jan, Malia o Álvaro de Tibi a França, Itàlia, Euskadi, Argentina, Equador, Bèlgica, Holanda, Colòmbia? I la Diputació, amb resolució ràpida aprova una modificació de crèdit per a fer possible que Martínez del Campello, llegenda ja del nostre esport, siga l'encarregat d'ensenyar la seua tècnica, l'elegància i poder de la seua pegada, el seu impecable estil, a les noves generacions.

Hi haurà continuïtat a una generació de traures que ha fet viure una nova època gloriosa de l'especialitat gràcies a esta iniciativa que durant nou mesos es desenrotllarà a Orba, Benidorm, Tibi i Agost.

Compartir el artículo

stats