Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Hallazgo

Les restes del 'pare' de Pelayo

Les obres en la Plaça del Temple trauen a la llum vestigis del Trinquet del Real (1734-1865), el més important de València fins que va ser enderrocat junt amb les muralles de la ciutat - Els arqueòlegs han identificat la línia per a la treta, el tamborí i part del palquet

Les restes del 'pare' de Pelayo

El trinquet està on estava i allí és on l´han trobat. Les obres per a la millora de la canalització de l´aigua que l´Ajuntament de València està duent a terme entre el Pont de la Trinitat i el del Real han topetat amb les restes de l´antic Trinquet del Real de València (1734-1865), també anomenat de l´Hospital. Es tracta del trinquet més important, el més potent, del cap i casal fins poc després de la primera meitat del segle XIX. De fet, la seua desaparició, com a conseqüència de l´enderrocament de les muralles de la ciutat, va provocar que l´afició reclamara la construcció d´un nou trinquet. Va ser l´origen de l´actual trinquet de Pelayo, inaugurat en 1868.

Les actuals perforacions, dirigides per les arqueòlogues Marisa Serrano i Sonia López, van trobar sota l´asfalt de la Plaça del Temple alguns vestigis del desaparegut recinte esportiu. Es va identificar la línia per a la treta, el tamborí i fins i tot part d´un palquet. Estos elements han estat fotografiats, documentats i protegits abans de tornar a ser tapats per tal de proseguir amb l´obra, com és habitual en estes situacions. És el que marca el protocol d´actuació, però fonts municipals no descarten que en un futur es torne a excavar per a la recerca de més restes. Tal com ve contant Levante-EMV, estes obres prop del Pont de la Trinitat han implicat troballes inesperades datades en l´època àrab i romana de la ciutat de València.

Amb la informació recollida del trinquet s´espera poder fer una reconstrucció virtual del recinte, amb la possibilitat d´abordar, fins i tot, una recreació en 3D.

El Trinquet del Real va ser construït en 1734 com un espai depenent de l´Hospital General, Real i Militar de Valencia. De ahí que els fons obtinguts tingueren fins benèfics, entre ells el tractament dels malalts de l´hospital.

Segons s´apunta en l´obra El joc de pilota a través de la prensa valenciana. 1790-1909, de Recaredo i Víctor Agulló, el trinquet, que tenia la muralla de la ciutat com un dels seus murs laterals, va ser derruït en 1836 per convertir-se en fossat de les muralles. Tanmateix, es va refer en 1853 i va ser enderrocat definitivament en 1865, quan es van demolir les muralles.

El llibre dels Agulló recupera un contracte d´arrendament del trinquet en 1807 on s´especifica el seu inventari. «Huitanta cadires de fusta amb seients amb soga d´espart a mig utilitzar. Una banca de noguera per altre joc. Un banc de fusta de huit pams de llarg. Una escala de fusta de nou graons. Un poal de fusta amb la seua carrutxa i soga. Una portadera nova per ruixar altre trinquet. Un cassó gran de ferro amb màneg per al propi fi a mig utilitzar», detalla el text de l´època.

A més del joc de pilota, el Trinquet del Real també va ser escenari d´espectacles de lluita, segons recull la premsa de l´època.

En 1865, la ciutat de València va enderrocar les seues muralles i amb elles va desaparèixer el Trinquet del Real. Els aficionats van reclamar un nou espai per a disfrutar del joc de pilota i en l´estiu de 1868 es va inaugurar el trinquet de Pelayo, el «fill» del Real, que ara dorm soterrat, però localitzat, sota la Plaça del Temple.

Compartir el artículo

stats