Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Només es juguen partides un dia a l'any

El trinquet perdut de Moncada

Una muralla al pati d'una escola del municipi dóna testimoni de la canxa de joc creada en 1860 per Mateu Villalba

El trinquet perdut de Moncada

La història de la pilota al poble de Moncada està vinculada amb l'actualitat per l'inacabat projecte de la Ciutat de la Pilota. De moment, està el trinquet, on funciona el Cespiva per formar als jovens; però està infrautilitzat. Només es juguen partides un dia a l'any amb motiu d'alguna gran final. S'espera que la Generalitat done alguna eixida a este macroprojecte iniciat per l'anterior govern autonòmic, abans de la crisi econòmica que ho paralitzà tot.

Però si mirem enrrere, recordem que Moncada tingué un trinquet, prou antic, que fou fundat en 1860 (sis anys abans que Pelayo) per Mateu Villalba, segons consta en l'arxiu municipal. I aquell trinquet, de propietat privada, fou adquirit, al voltant de 1960, per Vicent Mora Domènech, «Mora II», gran mitger de la pilota, i el seu gendre.

En aquell trinquet començà Mora II, considerat el millor mitger de la seua época, que jugà amb mites de la pilota dels anys 20 i 30 del segle XX, com el Fusteret de la Llosa, El Lloco o el Xato de Pedreguer. I després, amb el Xiquet de Quart, Juliet, Rovellet, etc., fins al 1956.

Mora, Ricardo, Alfonso i Juanito

També van sorgir a Moncada importants jugadors, com Ricardo, un mitger dels bons en els anys 40; Alfonso, un mitger també important, que alternà amb les figures de les dècades dels 60 i 70 del segle passat, i que va participar en molts campionats de professionals, fins acabar la seua carrera de feridor al trinquet Pelayo, on també feia de massatgista.

Un altre jugador fou Vicent Mora, «Mora III», fill de l'últim propietari del trinquet, que jugava de rest. Arribaren a jugar vestits de blanc tots dos, pare i fill, durant un parell d'anys, en els que feren molt bones partides. El fill recordava en una entrevista la que jugaren pare i fill contra el Xiquet de Quart i Alberto d'Alzira, al trinquet de Burjassot i guanyaren 60-55, essent tots força aplaudits en acabar aquella partida memorable.

I després, en els anys 70 va sorgir Juan Miguel Marti Balaguer, «Juanito». Un dels professinals bons en els anys 80, que va jugar amb les figures de l'època, com Genovés, Eusebio, Fredi, Gat I, Xatet de Carlet, Llopis, Vicent «Pataques», etc. Juanito era fill del jardiner del Seminari de Moncada i contava, com anècdota, que jugà una partida junt a un rector de Moncada, Josep Gea, que després fou bisbe i va desafiar a Mora fill a jugar contra ell i dos més, front al rector i «un xiquet del seminari». Quan Mora va vore que el «xiquet» era Juanito no volgué jugar el desafiament i feren la partida amistosa.

També va sorgir d'aquell trinquet «Alfonso II», fill d'Alfonso, campió juvenil al triquet. Jugà vestit de blan cinc o sis anys, però una lesió el va retirar molt prompte. Tenia una volea molt llarga i això el va permetre alternar amb els millors jugadors de la modalitat de llargues. Participà en famoses partides que es jugaven, sobre tot, al carrer d'Alfara del Patriarca. Allí una selecció de l'Horta, amb Genovés, solia enfrontar-se cada any a l'equip de Murla, liderat pel mític Tonico. En aquella època, sobre 1988, el Club Pilotari de Moncada va oferir-li un homenatge a Alfonso, el seu pare, com a reconeixement de la seua trajectòria esportiva.

Juanito, Alfonso i Vicent Simó, president del Club Pilotari de Moncada, recorden la història més recent del trinquet, quan era propietat de la família Mora. Allí jugaven els aficionats a diari i, en moments puntuals, com les festes del poble en estiu o en Divendres Sant, es feien partides anunciades de professionals. Per allí passaven les figures: Juliet, Rovellet, Eusebio, Soro, Ruiz, el Xato Museros o Machí. I d'altres com Capellino, Gassent, Oñate, El Rullo, etc.

També recorda el president del club que jugaven aficionats del poble, com El Zurdo, els germans Blaus o el Morenet. «De Vinalesa venien Xipa o Caragol? i molt més de la comarca», explica.

A principis dels anys 70, la família Mora es va vore obligada a vendre el trinquet sota l'amenaça de l'expropiació per part municipal, ja que volien ampliar unes instal·lacions escolars. Encara queda bona part de una muralla del trinquet i del que era la canxa de joc, on havien crescut, fins i tot celebrat la primera comunió, una filla de Mora II, que conserva les poques imatges que resten d'aquella instal·lació. Un recinte que hui forma part del pati del col·legi «José Maria Oltra», de propietat municipal, al mateix centre de Moncada.

Vicent Simó, Juanito i Alfonso, fill, sentien nostalgia de vore aquell vestigi de la història de la pilota al seu poble, al temps que esperen que algun dia es trobe solució per a donar-li una «eixida de profit» al projecte inacabat de la Ciutat de la Pilota.

Compartir el artículo

stats