Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El frare i la salut de la pilota

El termòmetre mesura la temperatura, el baròmetre la pressió atmosfèrica i l'anemòmetre, la velocitat del vent. Quin instrument mesura l'estat general de la pilota valenciana? Quins variables considerem per a establir una equació irrefutable que siga acceptada per tots? Si ens centrem en el denominat món professional , l'estat general, segons coincidència majoritària, no és optimista. Durant segles la majoria d'ingressos procedien de les apostes. Eixos diners han disminuït moltíssim. Les crisis econòmiques, perquè els diners circulen amb més dificultat, i una competència molt poderosa : l'aposta one line són les principals raons. Sostindre una plantilla professional de més de trenta pilotaris, directors, gerents i gabinet de comunicació només pot fer-se des d'una decidida actuació pública i d'una gestió imaginativa que permeta captar nous aficionats i noves fonts d'ingressos. En això treballa la Fundació amb l'esperança d'eixir endavant.

Mentrestant, observem un indiscutible creixement de l'interés per practicar este esport en el si dels clubs, en l'àmbit escolar, o inclús de manera individual. I no diguem del món femení, en el que s'ha produït una verdadera revolució, impensable fa només una dècada. Assistim este mes de juliol a l'eclosió de les finals de raspall, frontó, llargues, escala i corda o galotxa, de competicions que durant mesos han mobilitzat a diversos milers de pilotaris distribuïts per moltes comarques. Els temps també han canviat en eixe àmbit que creix en participació però decreix en espectadors. Es tracta d'un canvi que afecta els models d'entreteniment. Hi ha més afició a practicar esport que a disfrutar de l'espectacle. D'ací que la Federació impulse la denominada categoria recreativa.

Un bon exemple d'eixe interés participatiu és l'èxit de la convocatòria de segona edició de l'autonòmic de Frare, el frontó de quatre parets valencià, tan semblant a altres modalitats de caràcter internacional. Patrocinat per la Diputació de Castelló ha superar notablement el número d'inscrits. Hi ha representació dels clubs i pobles de Castelló de la Plana, Traiguera, Xert, Borriol, Tírig, Useres, Vistabella del Maestrat, Benicarló, Onda, Almassora, Atzeneta del Maestrat, Alcàntera, Almussafes, Sueca, Xeraco, Beniparrell, Faura, Algimia d´Alfara, Pobla de Vallbona, Tavernes de la Valldigna, València, Godella, Alfarp, Meliana, Bicorp, Rafelbunyol, Tavernes Blanques, Albuixech, Massamagrell, Borbotó, Turís, Torrent i Beniarbeig. Ningú podia imaginar l'èxit d'esta iniciativa impulsada des de la Federació de Pilota Valenciana i que este pròxim cap de setmana omplirà de vida esportiva les localitats de Traiguera i Xert, en el nord de Castelló. És evident que des de l´òptica d´esta competició la salut de la pilota es pot considerar satisfactòria.

Compartir el artículo

stats