Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Adéu a un gran mestre de pilota

El vaig conéixer als anys setanta i, durant més de quaranta anys, he pogut gaudir de l'amistat d'una persona com Miquel Royo, tot impregnat de la pilota fins al punt que ni ell mateix era conscient. Al seu costat era una delicia vore una partida, perquè te cantava tots els quinzes, ja què era coneixedor com pocs de l'efecte que anava a agafar la pilota només vore-la botar. Però la seua faceta més important ha sigut l'ensenyament. I la prova la tenim en la quantitat de jugadors d'escala i corda que de les seues mans han arribat a vestir de blanc, i molt d'ells a primeríssim nivell. I només vull citar-ne uns quants com a mostra, Àlvaro, Dani, Grau, Genovés II, Tino, Muedra, Monrabal II, Raül Herrera, etc. Això és una mostra reduïda de la immensa tasca de mestre, que Royo feu com a monitor a les Escoles de Pilota, de Massamagrell, Sagunt, l'Eliana o València (Universitat Politècnica), en estes dos últimes feia parella amb els mites, Rovellet i Paco Genovés.

Pocs anys després de començar en l'Escola de Massamagrell, al trinquet Tio Pena (aleshores encara no existia el mini), entrà en la Federació de la mà del president Enric Menéndez, un altre exjugador de Massamagrell, i va encetar la tasca com a jutge, essent el jutge principal en moltes de les finals de l'Individual que es celebraven al trinquet de Sagunt. Això li feu intensificar la relació amb el mon professional al llarg de molts anys, perquè entraven i eixien els presidents i Royo seguia formant part de l'equip tècnic federatiu.

Sens dubte, la mort de Royo deixa la pilota, i a tots els que l'hem tractat, un poc orfes d'una persona que vivia amb intensitat este esport. I només cal parlar amb qualsevol dels seus deixebles, per comprendre la seua vàlua i la del seu impagable magisteri, que este divendres se n'ha anat, probablement, a seguir jugant i parlant amb molts altres que, per desgràcia, cada dia en són més els que se'n van, que enguany ja n'hem perdut massa. Descanse en pau.

Compartir el artículo

stats