Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La Champions i la identitat

Els noms de Martínez, Malia o el tristement recordat Álvaro de Tibi formen part del millor de la història recent del nostre esport. En Pasto, capital del departament colombià de Nariño i davant de prop de quatre mil espectadors, Martínez, el més veterà i J.L. Calvo, el més jove, van remuntar un 3-5 contra Bèlgica per a proclamar-se campions del món. Estos dos traures estaran en la pròxima Copa d'Europa que es disputarà a Benidorm, en la pista coberta i il·luminada, els dies 16,17 i 18 de novembre. Martínez serà el servici principal d'El Campello mentres Calvo ho serà de l'equip de Benidorm.

La competició nascuda en 2011 amb la fase final disputada en la capital navarresa, s'ha consolidat com una de les grans cites de la pilota europea en la seua modalitat més antiga i tradicional que ha adoptat oficialment a nivell internacional el nom valencià de Llargues. A Benidorm participaran nou formacions campiones; les tres valencianes: Benidorm, El Campello i Orba, les dos basques, amb Gipuzkoa i Bizcaia, l'equip de Scalvaia, que arriba com a campió de La Toscana; el campió francés, Maubeuge, i els dos campions belgues: Kerksken i Thielain, últim equip que va conquistar la Champions en 2017. En el conjunt del joc de pilota a mà és l'única competició oficial europea que representa als clubs.

Alhora que en terres valencianes es disputa el Circuit La Bolata, amb els millors clubs de Llargues en un intent de semiprofesionalizar l'especialitat, així com la Lliga de Perxa, esta passada setmana es disputava a Itàlia la final del torneig de clubs professionals i el dia u de novembre es jugarà en Oiartzun la final del torneig entre els millors equips bascos per a dilucidar el campió de la tercera edició de la seua lliga de Bot Luzea.

Tot este moviment només és possible des de l'interés dels somnis. Mantindre en el segle XXI una modalitat que entronca amb l'epískiros o la feninde dels grecs, perfectament descrita en el segle XVI gràcies al Tractat de Scaino i reina indiscutible durant els segles següents fins a la irrupció d'altres modalitats de pilota i altres esports de masses, el mantindre i potenciar noves competicions forma part de l'interés sentimental de preservar una herència que traspassa l'àmbit estrictament esportiu per a endinsar-se en el valor cultural. Un valor que les gents senzilles d'algunes regions europees i americanes han volgut sostindre en defensa d'això que denominem identitat.

Compartir el artículo

stats