Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Puchol II: "Preferisc modernitzar la pilota que guanyar més títols que Álvaro"

El bicampió de l'Individual d'Escala i Corda encapçala l'impuls de la pilota valenciana cap a la professionalització definitiva - «No volem canviar l'essència de la pilota, al contrari», explica el seu tècnic

La consagració de Puchol II com a campió de l'Individual d'Escala i Corda és, també, la confirmació d'un fet inqüestionable: el pas avant cap a la modernització de la pilota valenciana. El jugador de Vinalesa ha obert una porta d'aire fresc en un món massa acostumat a mirar cap endarrere, molt aferrat a la seua etiqueta de tradició i cultura i poc donat a trepitjar nous terrenys. Puchol II s'ha obstinat a situar la pilota en una nova dimensió, la que li correspon per adaptació als nous temps. És una qüestió de contemporaneïtat. «Jo preferisc millorar la pilota en general, aportar tot el que puga en el seu camí cap a la professionalització definitiva, que guanyar més títols que Álvaro (11)», assegura des del carrer de pilota de Vinalesa, només 20 hores després d'haver sumat el seu segon títol Individual d´escala i corda davant Pere Roc II (60-55).

«Cada vegada treballem d'una manera més professional, com ho fan altres esportistes d'elit. És necessari», afirma Puchol II, al qual el seu carisma innat, aqueix aire de devoció que provoca entre els aprenents, el converteix en un portaveu idoni del missatge que envia, des de fa un temps, el seu grup de treball: Ell, el seu entrenador i representant, Agustín Larre, i el seu preparador físic, Domingo Palacios. Pilota 3.0 es diu l'equip, que porta a altres professionals. «Som pioners a adaptar la ciència i la tecnologia a la pilota, a equipar-la a altres esports com el futbol, el tennis o el beisbol», explica el seu entrenador.

El triomf de Puchol II en Pelayo, el diumenge, és el premi a la seua metodologia de treball. «La millora en el joc es deu al treball de recerca, que ens permet entre altres coses en saber com colpejar la bola i a quina velocitat, i en la ´canya´ que em fica Domingo en el gimnàs i en l'asfalt», bromeja el bicampió individual, que porta diverses setmanes a un ritme frenètic entre entrenaments i partides exigents.

La imatge, el treball de màrqueting, és l'altra pota del procés de modernització que representa Puchol II. Amb carrera universitària (Ciències de l'Activitat Física i l'Esport) i en procés d'aprovar el B1 d'anglés i el mitjà de valencià, el pilotari de Vinalesa és la icona d'una nova generació de pilotaris. Un grup de comunicació porta a Puchol II en les xarxes socials. El jugador té pàgina web, 8.000 seguidors en Facebook i va guanyant presència en Twitter i en Instagram. «En FB és on més em segueixen perquè arriba a gent de tots els perfils. Però cada vegada tenim més instagramers joves (1.600 seguidors) i esta és una altra excel·lent notícia per a la pilota valenciana, igual que la mitjana d'edat cada vegada més baixa de la gent que va a les partides de les fases finals», explica. «Quan les partides són en un dia de festa i a bona hora, ja no només va la gent de tota la vida», afegix el campió, cada vegada més sol·licitat, en qualsevol lloc de València, per a fer-se un «selfie». «No volem canviar l'essència de la pilota, al contrari, cal exportar aspectes del nostre esport a uns altres, com compartir vestidor amb el rival i altres coses», diu el seu entrenador, qui cada vegada coneix més la física d'aquest esport gràcies a la ciència.

Puchol, pare del recent campió i jugador de primera fila als anys 80 i 90, s'ha unit al grup a meitat entrevista. Està exultant amb el triomf del seu fill, però més pel que representa. «La tendència és aquesta: consolidar la preparació global del jugador. Ara fa falta que les empreses donen suport més amb les seues àrees de màrqueting», explica. «La frase de ´la pilota ha sigut així tota la vida´ és el principal argument per a no conformar-nos», afegix el seu tècnic.

Compartir el artículo

stats