Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La plaça sagrada de la pilota

Plaça major de Sella.

La Plaça Major de Sella és un dels llocs sagrats en la geografia del nostre esport. Allí s'ha respectat el culte a la modalitat de Perxa, una de les què conserva el típic joc en el carrer. La Perxa és un joc a Ratlles, com ho eren totes les variants del nostre esport fins que algú va col·locar la corda central, que no va ser ni un poble, ni una persona en concret, sinó que va nàixer per generació espontània i a vegades coincident en poblacions diverses. És modalitat especialment arrelada en les comarques de l'interior de la muntanya alacantina però també ho va ser amb el nom de Palillo o Vareta en comarques castellonenques, o Galotxa a ratlles, en moltes altres comarques. La diferència radica en la llargària del traure amb la mà, que ve donada per influència de les característiques físiques del carrer de joc. Eixa modalitat, perduda en el temps, es va recuperar a principis dels huitanta des de l'Hotel Reconquista d'Alcoi, va tornar a decaure, va tornar a ressorgir i ara pareix definitivament salvada,

Este diumenge s'han jugat allí les finals d'una competició que ha congregat a desenes de pobles amb la presència dels clubs de Crevillent, Benifallim, Borbotó, Mutxamel, Sella i Castell de Castells. Han aconseguit el títol les formacions de Benifallim, en tercera, Mutxamel, en segona i Castell de Castells el de la màxima categoría en derrotar l' equip local, tota una heroicitat.

Es tracta de jugadors aficionats que disputen amb ardor cada jugada amb l'única recompensa de veure el nom del seu poble en el llistat de campions. Han acudit fidels a la cita competitiva cada setmana i amb eixa actitud de compromís ajuden a preservar una vella tradició que han sabut conservar en estos pobles on, només el joc de pilota els permet, de tant en tant, aparéixer en algun mitjà informatiu. D'ací la importància de cuidar estes competicions, de tindre una finestra oberta a la rica diversitat del nostre esport.

La Plaça Major de Sella ha acollit des de fa decenes d'anys les millors partides del Joc de Carrer, des dels temps del Ripo i el Roig de Carlet, fins els de Genovés i Grau o el germans Sarasol; de Àlvaro de Tibi, Martínez o Malia. Pablo de Sella es una de les aportacions del club al món profesional i a la selecció valenciana. Ahir es va vestir de festa per fer gran la modalitat que sempre tingué en esta Plaça un lloc de culte i d' admiració.

Compartir el artículo

stats