Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

L'interés creatiu de l'Interpobles

L'interés creatiu de l'Interpobles

El Campionat Interpobles Edicom de Galotxa és una de les competicions més antigues de la pilota valenciana. Va nàixer en els temps creatius, anys en què el vell esport s'estructurava en clubs, es formaven directives, es buscaven patrocinadors i es començaven a potenciar les pedreres. Principis dels anys huitanta, quan encara es podia jugar en alguns carrers i els clubs, amb l'ajuda d'institucions municipals i provincials començaven a construir recintes que mantingueren eixa singularitat de jugar amb simulacres de voreres, balcons i teuladells.

La primera de les finals es va disputar en un cèntric carrer d'Aldaia entre els primers equips de Montserrat i de Museros, dos formacions amb pilotaris de la qualitat de Rafa Ortiz, Marcial, Voro o l'ambidextre Carlos. Centenars d'aficionats van abarrotar cantons i voreres i Montserrat conquistava aquella primera competició nascuda per a amortir el debat sobre si era legítim o no el contractar jugadors d'altres pobles. L'Interpobles arribava per a donar oportunitat a què cultivaven les pedreres. I hui, tants anys després, seguix amb eixa filosofia. Una manera d'entendre la pilota des de les entranyes dels clubs, identificats amb el nom dels seus respectius pobles i que és la que, per exemple, ha portat a la formació de Benidorm a conquistar la Champions de Llargues davant dels millors equips europeus.

En la màxima categoria de la competició ja es coneix a un dels finalistes, un clàssic en el torneig: Beniparrell, que, amb la tornada al màxim nivell de Roberto es convertix de nou en un dels grans favorits al triomf final. Van eliminar en la semifinal a Ovocity El Marquesat. L'altre finalista ha d'eixir de la confrontació entre Quart dels Valls i Montserrat. Els de la Ribera van véncer en l'anada per 70 a 20 i confien en que siga un avantatge suficient per a afrontar la partida de volta en el carrer València de Quart, un dels últims refugis de la pilota al carrer en les comarques centrals.

Tot pot ocórrer en eixe màgic escenari. La final de l'Edicom en la modalitat clàssica es jugarà en la pista coberta d'Alfarp el pròxim dia 2 de desembre i segur que, com aquella de la primera edició, tornarà a omplir d'ilusions i sentiments la instal·lació que porta el nom de Conrado Casanova, un dels titans d'aquells anys que convertiren el joc de pilota, anàrquic, en un esport del segle XXI.

Compartir el artículo

stats