La Fundació per la Pilota Valenciana (FUNPIVAL), encarregada de organitzar el món professional de la pilota, ha traçat un calendari on els 22 pilotaris contractats (12 de'escala i corda i 10 de raspall) podran tindre uns periodes de vacances per primera vegada: en Nadal, Setmana Santa i part de l'estiu. Abans descansaven quan podien, principalment quan eren eliminats d'una competició i fins que hi començava la següent. Els contractats també tindran una cobertura mèdica.

La Fundació, amb un pressupost d'1,2 milions d'euros, destinarà un 75% als sous dels 22 pilotaris contractats. Les fonts de finançament ja són un 55% privades (patrocinadors com Bankia i Caixa Popular) i un 45% públics. L'altra part del pressupost correspondrà als també professionals que de moment es queden sense fitxa, però amb els quals es comptarà per a participar en trofeus i competicions oficials.

Mentre estiguen jugant estos campionats, la Fundació els hi farà un contracte eventual.El 25% restant del pressupost es divideix en un 15% que es reserva per al personal intern no esportiu de la Fundació i un 10% per a les despeses en l'organització dels campionats, material esportiu, trofeus, suport publicitari i els interessos de les pòlisses de finançament.

«Un calendari molt concret», explica Tino, coordinador esportiu de la Fundació: La Lliga, amb sis equips i un torneig paral.lel de filials, comença en gener i acaba a finals d'abril. L'Individual es disputa a juny, seguint les indicacions dels professionals, perquè la preparació física és millor abans de l'estiu.

La idea principal és condensar els tornejos en un màxim de 27 a l'any, de manera que cada pilotari dispute un màxim de 85 partides i no les 110 que pot arribar a jugar ara. La prioritat ha sigut reduir el nombre de competicions amb l'objectiu que estes guanyen en notorietat i importància. El cas més evident és el de les Lligues que acaben de començar, que ara tenen una durada de quatre mesos.

El 22 contractats cobraran un fixe per damunt del salari mínim professional al que s'afegiran el premis per guanyar. Cada any es revisarà la llista dels 22 elegits per tal d'augmentar la competència.

El rànquin, de restos i de mitgers, es publicarà cada tres mesos i seran elaborats per exjugadors, periodistes i diversos experts. N'hi ha prevista l'eixida d'una aplicació (pp) al 15 de febrer.

El Trofeu de Mestres es manté al mes de desembre mentre que surgix un projecte molt interessant per lligar la pilota amb els equips professionals de futbol i de bàsket valencià: n´hi han converses amb el Valencia CF, el Villarreal CF, el Llevant UD, i el Valencia Basket per organitzar un torneig a setembre entre equips que represente a estos clubs tan importants. Este torneig, en el cas de tancar-se, també es disputaria en modalitat femenina, segons diu Javier Nadal, secretari-gerent. El Villarreal ja té un acord particular de patrocini amb Xavier Puchol, campió de l'últim Individual.

Resistència dels trinqueters

La Fundació, a través de la seua pàgina web, ha organitzat els temes de la següent manera: 1. Calendari de la competició 2. Contractació dels jugadors professionals 3. Rànquing comercial 4. Reglament intern, de joc i dels trinquets 5. Gestió de la Comunicació dels esdeveniments socials i esportius i de Patrocini.

El president de la Fundació, José María Soriano, anima els mitjans de comunicació a col·laborar per a fer més gran aquest esport, ja no només per l'interès que suscita sinó perquè «és alguna cosa pròpia que forma part de la identitat dels valencians. La vostra ajuda és fonamental».

Davant d'un ideari tan revolucionari per al món de pilota, la major resistència ha vingut per part d'alguns trinqueters, que hauran de canviar els hàbits del seu negoci.