Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Històries de solidaritat

Pelayo, 28 de gener de 1953. levante-emv

Celebra hui la pilota valenciana una jornada solidària a favor de la causa feminista, discapacitats i immigrants. Ho fa en les instal·lacions de Borbotó. Goals For Freedom i la Federació de Pilota han unit forces per a l'èxit de la convocatòria i així recaptar fons destinats a eixa lluita per l'alliberament femení. Uganda és el país on esta ONG té major presència. I allí, l'associació que presidix la valenciana Patricia Campos desenrotlla iniciatives que permeten a les dones autòctones avançar en el camí del reconeixement a la seua dignita.

En l'esperit de la pilota valenciana està la vocació de solidaritat. Han sigut infinitat les causes per les quals els trinquets valencians i els seus professionals han deixat constància d'eixe desig de les bones gents dels trinquets. D'entre totes les històriques iniciatives a favor de necessitats socials, va destacar durant diverses dècades la partida benèfica a favor de la lluita contra la lepra que es portava i es du a terme en el sanatori de Fontilles. Va ser aquella una de les iniciatives de Domingo El Zurdo, pare del recentment homenatjat Emilio Peris i iaio dels actuals gerents de l'empresa. La partida de Fontilles estava entre les referencials de l'any.

El trinquet El Zurdo de Gandia, alçat amb l'esforç de Domingo Peris, fill del llegendari Zurdo de Pamis, es va inaugurar el 16 de març de 1952 i la recaptació de la jornada es va destinar íntegrament al sanatori de Fontilles. Des d'aquella data fins fa uns anys, i coincidint amb l'aniversari de la inauguració del trinquet, l'empresa organitzava un dels festivals més destacats de l'any. Segons el registre de partides la de 1954 va enfrontar a Rovellet i El Xatet de Carlet contra Juliet i Deval. D'aquells primers anys destaca el cartell de 1955 en el que per primera vegada Juliet i Rovellet van formar parella per a enfrontar-se al trio d'Enriquito d'Alzira, Xatet de Carlet i Xatet de Museros. Era la partida de l' any. Va véncer el trio per 60 a 55 després de diverses pilotes de partida per a uns i altres.

Paco El Genovés va disputar la seua primera partida benéfica per a Fontilles en 1974. Jugà amb Xatet II i Carboneret i va derrotar Eusebio, Machí i Pascual per 60 a 35. Fue l'any en què el Genovés es va consolidar com la figura llegendària la més gran en la història del nostre esport.

Destaca en la història del Trinquet de Pelayo una partida benèfica destinada als Germans de Sant Joan de Déu disputada un 28 de gener de 1953. Ens queda el record gràfic en què junt amb dos germans frares, amb alguns dels xiquets a qui atenien, veiem a Rovellet, El Xatet de Museros, i Miliet de Torrent (pare de qui seria extrem esquerrà del València, Fenoll) que es van enfrontar al trio de Carlet amb Roget, Xatet i Patet, acompanyats del president de la Federació, José Marín i d'un grup d'aficionats.

Compartir el artículo

stats