Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

'Pilotaescòpic' es presenta en societat

David Sarasol, Sebastià Giner, Vicente Añó i Victor Agulló. levante-emv

D'un temps ençà, s'obren noves perspectives esperançadores en l'horitzó de la pilota valenciana. Una decidida aposta per la promoció escolar mitjançant el programa «Pilota a l'escola», la silenciosa i constant tasca dels clubs, el foment de la seua pràctica entre les dones així com amb el creixent acostament des del camp de la cultura, les arts o l'àmbit acadèmic ens permeten albirar un futur venturós.

Amb la creació de la Càtedra de la Pilota Valenciana de la Universitat de València -en companyia de la Generalitat Valenciana- es proposem realitzar una acurada investigació sociològica sobre la situació actual de la pilota valenciana en el panorama esportiu i en l'imaginari social del poble valencià mitjançant el projecte «Pilotaescòpic». Aquest diagnòstic permetrà, d'una banda, fer una radiografia de la situació d'aquest esport tradicional valencià en l'actualitat, i d'altra banda, proporcionar informació per al disseny d'estratègies d'actuació per al foment i la divulgació d'aquest esport tan històric i modern, alhora, així com únic pels valors que pot contribuir a transmetre.

Per dur a terme l'estudi diagnòstic sobre la percepció i la valoració de la pilota valenciana com a esport tradicional valencià s'han dissenyat tres fases consecutives que ens permeten conéixer de manera completa i complexa les diferents veus i actors que intervenen dins i fora del «trinquet», és a dir: població en general, els aficionats i les aficionades així com els seus practicants tant professionals com amateurs.

La iniciativa ha estat concebuda de tal manera que la vessant quantitativa de l'estudi es puga replicar en anys successius per tal de poder determinar tendències i establir-ne comparacions que puguen servir de referència i guia. Al capdavall Pilotaescòpic -que es presenta ahir al Centre del Carme Cultura Contemporània- s'erigeix com una investigació amb vocació de futur per tal de copsar tant l'actualitat com els principals reptes i desafiaments de futur que encara la Pilota Valenciana amb el desig d'ampliar el seu coneixement i estima per part de la societat valenciana. Cal no oblidar que la pilota valenciana ha estat al llarg de més de sis segles el principal esport i esbargiment dels valencians.

Compartir el artículo

stats