Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Va de bo !

Pelayo ajuda a fabricar ídols

Pelayo ajuda a fabricar ídols

El xaval prepara els seus llibres i quaderns per a afrontar una nova jornada en l'institut. A les huit del matí obrin les classes. És l'únic dels jóvens que acudix setmanalment a l'escola de pilota del poble. Els companys saben de l'existència d'este esport però no mostren cap interés per practicar-ho. Ja se sap: futbol i bàsquet. Els seus ídols no són ni Messi ni Rodrigo. Els seus ídols són Puchol II i Raúl. Abans de prendre el matiner autobús ja s'ha vist algun vídeo amb bones jugades. Sempre porta una pilota de drap en la butxaca i quan té oportunitat piloteja contra una paret. I somia d'arribar a ser una primera figura. Els que de xiquets teníem afició, que llavors érem tots els del poble, voliem ser el Rovellet.

Comptaven els vells quan sorgien espontànies les tertúlies de vells temps que els xiquets dels anys trenta del passat segle volien ser el Xiquet de Llanera. La pilota professional, segurament per a sobreviure, va haver de recórrer a la creació d'una Fundació que organitza campionats, busca patrocinadors públics i privats, injecta mètodes actuals de comunicació i imatge i cuida les carreres professionals dels seus pilotaris. La plantilla, per qüestions de pressupost, és reduïda. Pocs poden viure de la pràctica d'este esport. És molt el sacrifici a realitzar per a la recompensa final.

I no obstant això, ací estan, en els clubs, les escoles de tecnificació, en el Cespiva. S'apunten i, acompanyats dels seus pares, acudixen a les sessions que oferixen expilotaris de la talla d' Àlvaro, del Moro, de Fageca... La Federació els organitza campionats en totes les categories; publicita els resultats, i procura cuidar eixa etapa fonamental; però molts abandonen.

En la Fundació s'ha parlat d'açò; del problema d'aquells que, fora d'ella viatgen pels trinquets en partides on a penes arriben a cobrar per a sufragar-se el desplaçament. I molts jóvens, eixos del Cespiva i de les escoles de tecnificació, volen veure's anunciats, vestits de pantaló llarg i blanc. Ara tindran la recompensa de fer-ho en Pelayo, en la catedral de la pilota valenciana.

José Luis López aguanta les partides de professionals dels dijous a pesar que no hi ha vesprada que no siga deficitària. A penes unes desenes d'espectadors no poden cobrir els gastos de desplaçament i mínim jornal per als pilotaris. I no obstant això, eixos jóvens tindran oportunitat de jugar on juguen les primeres figures, on ho van fer el Nel, Quart, Juliet, Rovellet, Eusebio i Genovés. On juguen Puchol II i Raúl, en un nou gest de generositat del mecenes d'este esport.

I eixe xaval que piloteja abans de pujar a l'autobús de l'institut, que juga en el seu poble, també tindrà l'oportunitat de veure's anunciat en la catedral del Joc de Pilota.

Compartir el artículo

stats