Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entre tant

Els llibres de Sísif

El cas de l'editor Vicent Olmos, premi Vicent Ventura d'enguany, és paradigmàtic del món de la cultura actual al País Valencià. Com en el mite de Sísif, la gent de la cultura intenta una vegada i una altra també arrossegar la pedra fins al cim de la muntanya per obtenir uns breus instants de glòria abans de caure de bell nou. Quina glòria? La glòria de cultivar una passió malgrat els entrebancs de la política i de la societat en què estan immersos. Al capdavall, si bé la cultura no cotitza gens ni mica en la frívola societat Postmoderna, consumidora d'imatges i missatges concrets i prefabricats, al·lèrgica a l'abstracció, la nostra peculiar disfunció social, l'atàvica animadversió o indiferència envers els intel·lectuals, converteix qualsevol activitat creativa en heroica o, si de cas, de caràcter purament individual.

És el cas, precisament, de Vicent Olmos. Darrere del seu semblant d'home seriós, s'amaga una personalitat afable i irònica que ha dedicat i dedica quasi les 24 hores del dia a una activitat que és la seua passió en la vida: l'edició de llibres. Des de fa més de trenta anys i des de Catarroja ha portat el timó de l'editorial Afers navegant contracorrent amb constància, independència i fidelitat a la cultura, sobretot a la reflexió històrica i filosòfica. Cal apuntar dos noms claus, ja desapareguts, en l'escomesa: els historiadors Sebastià García Martínez i Manuel Ardit. I un magnífic poeta amb una paper clau com a treballador de l'editorial i home de confiança: Ramon Ramon.

Història, pensament i estudis locals i literaris s'han espargit al voltant de diverses col·leccions on cal destacar El món de les nacions, un dels espais de reflexió més importants sobre el fet nacional, Recerca i Pensament, Personatges, Els papers del pavelló de la República, Literatureso Mirmanda, entre d'altres. Llibres de reflexió històrica, filosòfica o sociològica i també revistes elaborades amb excel·lència crítica i assagística i bon gust estètic: Afers, El contemporani, Fonaments, Segle XX, Arxius...

Així les coses, l'editorial Afers s'ha guanyat a pols, article rere article, un merescut prestigi entre el món intel·lectual i al mateix temps que ha jugat un gran paper vertebrador respecte de la llengua catalana, les seues aspiracions sempre han sigut cosmopolites i universals. Únicament cal esmentar la categoria científica i acadèmica d'alguns dels seus col·laboradors: Miquel Batllori, Alfons Cucó, Albert Hauf, Ernest Lluch, James Casey, Norberto Bobbio, Norbert Bilbeny, Michael Billig, Rafael Aracil, Pedro Ruiz Torres, Joan Fuster, Vicenç Rosselló i Verger, Francesco Marconi, Albert Balcells, Jordi Casassas, Núria Sales, Ernest Gellner...i un llarg etcètera.

En definitiva, des de Catarroja, amb una infraestructura editorial i comercial molt precària, Vicent Olmos ha aconseguit consolidar amb un gran esforç individual i una dedicació total una plataforma editorial que hauria de ser un gran orgull per a aquells que estimem la cultura crítica i valorem la reflexió intel·lectual en territori hostil, com ha sigut tradicionalment el nostre. Vicent Olmos, com Sísif, ha pujat al cim carregat amb un bon sac de llibres. Ara bé, afortunadament, en aquesta ocasió la glòria no ha durat un instant. La glòria restarà sempre a les llibreries i les biblioteques per a gaudiment d'aquells benaurats que cultiven els savis beneficis de la lectura.

Compartir el artículo

stats