Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Els grans premis de «L'Eclèctica»

Bromera acaba de publicar les últimes obres de Josep Franco i Jesús Moncho, dos dels millors autors valencians

Els grans premis de «L'Eclèctica»

Els hereus de la derrota li va donar a Josep Franco el Premi de Narrativa Antoni Bru Ciutat d'Elx, mentre Jesús Moncho va recollir el Premi Isabel de Villena del Ciutat de València per La Taverna del Negre.

Josep Franco (Sueca, 1955) torna al relat històric, eixe que tant d'èxit li va donar amb L'últim roder, un autèntic best-seller de la nostra literatura amb més de 80.000 exemplars venuts. Ara porta l'acció al segle XVIII on un atípic protagonista trencarà les normes de classe.

A Els hereus de la derrota -«gràcies a Vicent Torrent per regalar-me el títol de la novel·la»- Andreu Artal aconsegueix esdevenir un metge de reconeguda vàlua gràcies a l'ajuda de Mossèn Sebastià, qui el pren baix la seua protecció mentre vagava de menut pels carrers de València convertit en un lladre. Malgrat aquest èxit professional i personal, la seua vida sempre estarà marcada per la fugida, a què ell i el seu amic i protector es veuen abocats per la hipocresia i la malícia de la Santa Inquisició, encarnada en la figura d'Antoni Fabra, que els acusa de sodomites. La falsa acusació els obliga a ocultar la seua identitat, a viure sempre pendentes d'un fil i a viatjar d'un lloc a un altre, segons va marcant en destí.

La prosa de Franco que no amaga la forma socarrona del seu paisà Joan Fuster atrapa des de principi, amb relats ben construïts amb la conseqüent i intel·ligent ironia.

Ultramar

Jesús Moncho (Gata de Gorgos, 1948) aborda el tràfic d'esclaus a La taverna del Negre, una novel·la ambientada al segle XIX. Andreu Faraig es veurà forçà a deixar València per ser delegat permanent de la casa Galiana a l'Havana, per ordre del seu amo, don Gaspar Galiana de Serafina. Així s'allunyarà de sa mare i la germana, la seua única família. Però el seu nou destí el separa, a més a més, d'Elionor Galiana, la seua jove estimada. Obligat a portar endavant una escomesa que preferiria evitar, prompte descobreix que la càrrega de la Santa Marta, la goleta en què s'embarca i que ha jurat vigilar, no està conformada només per teles i teixits, com calia esperar, sinó que inclou també un nombrós grup d'homes i dones provinents d'Àfrica, llestos per a ser venuts com a esclaus. Andreu Faraig lluitarà contra tot plegat.

A La taverna del Negre, Jesús Moncho presenta una història ambientada en la carrera d'Amèrica del segle XIX, des de les terres de València, en la qual també se'ns relata el curiós origen de la tradició xocolatera de la Vila. «Tots els personatges i els fets narrats en aquesta història són completa ficció», assenyala per si de cas l'autor a l'inici de la novel·la. Moncho que ja té publicats en «L'Eclètica» La pols i el desig i Revenja, s'ha destapat com un escriptor d'extremat estil.

La col·lecció de narrativa de Bromera ja va pel número 300.

Compartir el artículo

stats