Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Sebastià Alzamora: "Les obres del poder periclen, les del saber queden"

"El reis del món" és la història de dos personatges universals, el banquer Joan March i l’erudit Joan Mascaró, però antagònics tot i ser del mateix poble

Sebastià Alzamora

Sebastià Alzamora

Com és venir a València i no fer una cervesa amb Manel Marí?

Doncs és una enyorança forta, un escarràs fondo. No se’m passava pel cap venir a València sense veure en Manel, i de fet sovint romania a casa d’ell i Eva, la seva companya. No només a València: la veritat és que, així com va passant el temps, el trobo més a faltar.

Un got buit espera l’amic absent?

La veritat és que ja fa un cert temps que no buido gots. L’absència, per contra, no hi ha manera d’omplir-la. És allà, i cal avesar-se a viure amb ella.

Presenta «Reis del món» a un trinquet. La catedral de la pilota, en diguem.

He de confessar que no he entrat mai a un trinquet, i que em fa molta il·lusió fer-ho per presentar-hi un llibre, i encara més en companyia de l’amic Manolo Gil. Em sembla una adequada alineació dels astres

March i Mascaró són mallorquins de Santa Margalida, serien més universals si hagueren nascut a Manhattan?

Més universals no ho sé, però els americans quasi segur que els haurien dedicat ja no sé quantes novel·les i pel·lícules. O sèries de televisió, ara. Són dos personatges amb un carisma enorme, cadascun per separat i també plegats, a la llum de la rara amistat que els unia.

El poder i el saber, sempre guanya el primer?

Aparentment sí, però a la llarga no és així. Les obres del poder pericliten, les del saber queden. Ja ho va dir Hölderlin, allò que perdura ho funden els poetes.

La novel·la fa un viatge per Espanya, Suïssa, Regne Unit, Alemanya, Algèria, Marroc i Sri Lanka, però sempre amb sabor mallorquí.

Inevitablement, perquè els dos protagonistes són mallorquins, i a més de Santa Margalida, un poble petit del Pla de l’illa. Tot i que hi tenien una relació contraposada: Mascaró tenia idealitzat el seu poble, mentre que March el detestava.

"Cal anar a les llibreries amb els ulls ben oberts, perquè en cas contrari ens perdrem molta cosa bona"

decoration

¿Per què els escriptors valencians i mallorquins regnen ara a la literatura catalana?

De debò fan això? No me n’havia adonat, deuen ser uns altres. Ara fora bromes, no crec que ningú regni en literatura. Hauríem d’escapar-nos d’aquesta lògica competitiva de l’esport, a la literatura no s’hi ve a competir.

És curiós, però els millors autors d’ací i les illes publiquen a Barcelona.

Aquest és un tòpic amb el qual no puc estar més en desacord. Hi ha escriptors, poetes i prosistes, magnífics i magnífiques, que publiquen a Mallorca i a València. I hi ha editorials excel·lents als dos llocs, que fan una feina digna d’aplaudiment. Cal anar a les llibreries amb els ulls ben oberts, perquè en cas contrari ens perdrem molta cosa bona.

Com ha aterrat a l’IEC?

Amb molta il·lusió, i en un moment que no cal descriure, perquè la pandèmia també afecta l’acadèmia, valgui el rodolí. L’IEC és una de les grans estructures d’estat amb què compta la cultura catalana, i és un goig tenir l’ocasió de poder-hi aportar alguna cosa

Quan escriu poesia, quan narrativa i quan literatura d’idees?

Bé, les idees espero que no vagin a banda, sinó incloses amb la mateixa escriptura. Pel que fa als gèneres, és una qüestió de mirada, de com gradues els teus ulls en relació a la realitat.

Qui és ara el rei del món?

La idea de rei del món que apareix a la novel·la és la que ve del Tao: «A qui suporta els infortunis del Regne, / se l’anomena Rei del Món». Per tant, ara el rei o la reina del món deu ser algú que no sabem qui és. Algú que pateix.

«Aquest bar s’ha bastit d’olor a rovell, / de suor, d’humitat i cafetera, / del davantal sollat de la cambrera, / de l’oli de fregir, vescós i vell». Encara fem poc cas a la poesia de Marí?

Mai fem prou cas a la poesia, en general, i a la de Manel Marí en particular. Si n’hi féssim ens aniria millor, segur.

Para continuar leyendo, suscríbete al acceso de contenidos web

¿Ya eres suscriptor? Inicia sesión aquí

Y para los que quieren más, nuestras otras opciones de suscripción

Compartir el artículo

stats