No són poques les generacions que han passat des de la formació dels primers ajuntaments democràtics del postfranquisme. A Sueca, entre aquelles persones que foren elegides per a conformar la primera Corporació municipal electa dins l'actual Constitució, hi havia una nodrida representació de dones i homes que havien patit la postguerra.

Va ser el resultat de la unió generacions de joves i majors que, il·lusionats per un futur millor, s'havien llançat al carrer, sense por, per a començar a canviar les coses. Hi va haver un entente cordiale amb l'objectiu de posar-se a treballar pel poble. Tot i les discrepàncies polítiques que hi havia entre partits o agrupacions electorals, el carro començà a rodar a un millor ritme sense que, aparentment ningú posés canyes a les rodes.

La meua generació, i la de la gran majoria de les regidores i regidors que ara formem la Corporació municipal de Sueca, a penes vàrem conéixer aquells temps. Adolescents alguns, xiquets en bolquers altres, i algú que no havia nascut, hem agafat ara el relleu d'aquells que cada quatre anys decideix el poble a les urnes.

Ha plogut molt des d'aquell 19 d'abril de 1997 en el qual Jaume Lloret fou proclamat primer alcalde electe després de la dictadura franquista. I molt ha canviat la nostra ciutat d'aquells anys ençà; diferents són les formes de gestionar políticament i tècnicament l'ajuntament; i majors són els serveis i les prestacions que fan distintes les necessitats i objectius del municipi i de la seua ciutadania.

Bé siga per copiar dels models de gestió política d'administracions superiors, bé perquè vaja vosté a saber per quina raó, la crispació també va arribar en el seu moment als ajuntaments, grans i menuts: pràcticament a tots. I Sueca no ha estat una excepció.

Per a acabar, i com a primera autoritat local, vull fer una reflexió. El nostre municipi, i el del costat, i el de més enllà, mal anirà, o poc avançarà, si no posem tots un poc de la nostra part. És bo i sabut que la consonància política d'alcaldies amb la Diputació de València, Generalitat i Govern de l'Estat sempre dóna un millor rendiment en la gestió municipal. A Sueca sempre s'ha notat quan eixe vent ha estat favorable. I és per això que, tot i representar partits polítics, en més d'una ocasió ens hem de replantejar objectius amb la finalitat de què el carro faça cada dia més camí.