Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Intervenció, ajuda i emergència

Benlloch ha estat present en una desena de catàstrofes, des de Perú al Salvador, passant per Turquia o Haití

En una època de dificultats com la que estem vivint, és molt de valorar l'actitud de determinades persones de cara a cooperar amb els que més pateixen. Una d'aquestes persones és, sens dubte, el bomber del parc de Xàtiva Moisés Benlloch, que porta més de quinze anys dedicant part del seu temps lliure a ajudar les persones en situación d'emergència. Primer va crear l'Associació Valenciana de Gossos de Rescat i després l'ONG Intervenció, Ajuda i Emergències (IAE), que des de la Ribera ha arribat a catàstrofes arreu del món, a més d'altres activitats d'ajuda i cooperació.

L'any 1999, Moisés Benlloch treballava de bomber al parc d'Alzira i va fundar una associació amb la finalitat d'entrenar i preparar gossos per utilitzar-los en la localització de persones que hagueren quedat colgades pels enderrocs en catàstrofes diverses.

Uns anys més tard, el 2004, l'associació va ampliar-ne les finalitats i, a més d'atendre puntualment les víctimes de catàstrofes; començaren a aplicar teràpies amb voluntaris i gossos especialment ensinistrats, a malalts d'Alzheimer i també es dedicaren a fer realitat projectes de cooperació internacional en zones deprimides arreu del món.

Per a poder fer tot això, l'ONGD IAE disposa d'uns terrenys cedits, a la població d'Algemesí, de 5.000 m2 amb galeries subterrànies i altres instal·lacions, on entrenen un parell de dies a la setmana amb els gossos. Els animals entrenen amb els seus propietaris perquè aquestes activitats de rescat requereixen de la complicitat que hi ha entre l'home i el seu gos.

Moisés Benlloch ens explica que l'ong és membre del grup assessor internacional d'operacions de recerca i rescat (Insarag), una xarxa de més de 80 països sota el paraigües de l'ONU. Insarag s'encarrega de coordinar temes de recerca i rescat amb l'objectiu d'establir normes mínimes i una metodologia per a la coordinació internacional en cas de terratrèmols.

Benlloch ha estat present personalment en una desena de catàstrofes, entre les quals, Turquia, Perú, Haití, el Salvador o l'últim terratrèmol de Nepal. Aquest ha sigut especialment dificultós per la configuració del terreny. Es tracta d'un territori molt disgregat i per tant les víctimes estaven també molt escampades. Si la zona afectada està més concentrada el treball de rescat és fa més fàcil, però si entre un lloc afectat i un altre, t'has de desplaçar es perd temps perquè les infrastructures no estan en condicions. A més al Nepal el tipus d'arquitectura també ha dificultat la possibilitat de trobar supervivents. Les rajoles de les construccions nepalís es desfan i no deixen la possibilitat que es queden espais entre els enderrocs com pot passar amb les construccions que utilitzen el cement i el ferro.

Per a Moisés Benlloch el principal objectiu de qualsevol operació de rescat és trobar víctimes encara en vida però arriba un moment, quan ja no hi ha esperances de vida, matissà, que resulta igualment gratificant poder lliurar a les famílies el cos de la persona que busquen desesperadament.

Intervenció, Ajuda i Emergències té la seu a Algemesí, però actualment manté delegacions a Albacete, Melilla o Navarra. El finançament ve de donacions voluntàries personals, empreses i d'administracions públiques. En concret, actualment rep ajudes dels ajuntaments d'Algemesí, de Riola i de Sumacàrcer.

D'entre les actuacions que s'han portat a terme cal remarcar la presència en més de vuit terratrèmols a l'estranger, una vintena d'actuacions a poblacions valencianes i a Madrid; i diverses accions de cooperació internacional a Sri Lanka o al Marroc.

En els anys que porta en actiu aquestas ONG ha estat distingida amb diversos premis: Premi Voluntariat d'Emergències dels XI premis valencians a la solidaritat i el voluntariat; Guardó de la Mancomunitat de la Ribera Alta, 2010; Alta distinció de la Generalitat Valenciana pels Alts Valors Humanitaris; Estrella al Sacrifici del Govern de Paquistà pel terratremol del 2005; Premi al Mèrit a les Emergències de Madrid; el Premi Avadise de Bones Pràctiques en emergències i prevenció i el Premi Nacional a la solidaritat i els Valors Humans de Santa Marta de Tormes (Salamanca). Tot un seguit de distincions a un treball ben fet. Fet a la Ribera.

Compartir el artículo

stats