Les festes de Castelló disposen d'un gran ventall de possibilitats tot i ser un poble relativament menut. Al llarg d'un mes de festes hi ha activitats per a totes les edats distribuïdes en diferents horaris per arribar al major nombre de gent possible.

Ja el dijous dia 18 la banda «Lira Castellonera» va fer el seu tradicional concert de festes a la plaça de l'Ajuntament, però oficialment començaren ahir divendres amb un sopar popular a la plaça de l'Ermita on podia anar qui volguera i participar desprès en l'entradeta falsa acompanyat per les bandes i xarangues de les diferents comparses. Hui dissabte, desprès de la recollida de les festeres i festers del poble, farem la proclamació i presentació de la festera i fester majors junt a la seua cort d'honor amb Paco Muñoz com a pregoner, i en acabar «Tallarina on tour» a l'antic poliesportiu.

L'any 1971 o possiblement el 1972, depèn de a qui preguntes o qui t'ho conte, un grup de persones del nostre poble va fer la primera desfilada. Des d'aleshores fins al dia de hui, han passat 40 i tants anys i el que va començar amb un xicotet acte per retre homenatge a una manifestació popular del País Valencià com són les festes de moros i cristians ha anat evolucionant al llarg del temps gràcies sobre tot al treball incansable de les diferents persones que formen part de la festa, des del primer component de cada comparsa fins als responsables de l'Associació Festera de Moros i Cristians. Al poble hi ha un total de huit comparses; quatre mores i quatre cristianes i enguany els capitans i sultans de les festes pertanyen a la comparsa mora «Almoràvids» i a la comparsa cristiana «El Castellet». S'inclouen dins de les festes patronals del poble i suposen una gran part d'activitats d'aquestes; remarcar sobre tot de cara al públic alguns actes a tenir en compte.

L'entrada de moros i cristians, demà diumenge 21 d'agost a les 19:30, l'ambaixada de dilluns des de les 20:30 a la plaça de l'Ajuntament i l'ambaixada nocturna de dijous a partir de les 21:00 h. Un altre acte digne de menció és l'homenatge a la música festera que es fa a la plaça de l'Ajuntament el diumenge de la desfilada sobre les 13:30h.

Diumenge 21 és el dia gran de les festes de moros i cristians, comencen amb una cercavila a càrrec de les comparses pels carrers de la població i acaben a la plaça de l'Ajuntament a les 13:30 amb l'homenatge a la música festera; on els músics que formen part de les xarangues i bandes que acompanyen a les comparses s'ajunten als peus de l'edifici de l'ajuntament per tocar dues peces musicals, una per al bàndol moro i l'altra per al bàndol cristià. Per la vesprada, a les 19:00 es produirà l'entrada de bandes acompanyant representants de cada filada fins al punt d'eixida a la plaça de l'Ermita, l'entrada és a partir de les 19:30 h. En acabar, podeu sopar a qualsevol dels bars de la localitat i a partir de les 00:00, al teatre Ideal es celebra la IX Nit de la Cançó a càrrec de Pep Gimeno «Botifarra» i Pau Cháfer amb l'espectacle: «A un home que ve del poble, ningú li fa baixar la cara», a més del grup de Jazz poètic «Cafè de fel».

Foc a les festes: la «cordà»

Enguany afegim actes de foc a les festes i, a partir de la 01:30 de la matinada, començarà la «cordà» prop de la seu dels festers.

Dilluns 22 és, fonamentalment el dia del ball de disfresses, tot i que hi ha altres actes com podeu veure, aquest serà l'esdeveniment més important al llarg del dia. Enguany hem afegit una desfilada de disfresses infantil a partir de les 22:30 h acompanyats pel grup de batucada i circ «Batuclown» des de la plaça de l'església fins a la plaça de l'Ajuntament, posteriorment a les 00:00 h correfoc i desfilada de disfresses d'adults amb la participació dels «dimonis de campanar» i tot aquell que vulga participar; només finalitze l'acte, al parc de l'estació cara a cara a càrrec de les orquestres «la Fiesta» i «la Pato».

Dimarts 23 a les 14:00 h de la vesprada la mascletada a càrrec de la pirotècnia Europla i pel matí i la vesprada hi haurà cinema infantil i parcs aquàtics per als més menuts; també al llarg de la vesprada sobre les 18:00 h taller de pilota valenciana i partides entre components de l'escola de pilota d'Alcàntera de Xúquer i el CPV Castellonense. Ja per la nit a les 23:00 h l'espectacle musical «Feeling» al parc de l'estació, a partir de la 01:00 h cordà a la plaça de l'Ermita i a les 02:00 h de la matinada la nit d'albades a càrrec de l'assemblea de joves de Castelló de la Ribera.

Dimecres 24 cinema infantil i parcs aquàtics al llarg del dia fins a les 19:45 h que començarà la cursa «d'autos bojos» organitzada pel «Motoclub». A les 20:30 h es poden recollir els ingredients per a la XXXI festa de la paella que començarà a les 22:00 h. A partir de la 01:00 h de la matinada castell de festes a càrrec de la pirotècnia Europla i a la 01:15 h actuació de l'orquestra Mito al parc de l'estació.

Dijous 25 cinema infantil de matí i per la vesprada a les 18:30 taller d'elaboració de farolets on els xiquets i xiquetes participants a la cercavila de la nit podran personalitzar el seu meló d'Alger junt als festers i les festeres i l'associació de jubilats i pensionistes a partir de les 22:00 de la nit acompanyats per la colla de xirimiters de Castelló de la Ribera que acabarà amb l'espectacle «La terra dels Babaus» al parc de l'estació. Després de la cercavila a partir de les 00:30 h concurs de xarangues a la plaça de l'Om organitzada per les xarangues «Fent soroll» i «El tramús».

Divendres 26, a les 11 del matí, l'escola d'handbol castellonera organitzarà un partit d'exhibició a la plaça de l'Om, les inscripcions es poden fer a partir de les 10:30 a la mateixa plaça, a les 19:00 h de la vesprada teatre infantil al Teatre Ideal amb l'obra de titelles «Martina i el bosc de paper» i a les 00:30 cordà prop de la càbila de la comparsa Almoràvids. En acabar «Street Storp», nit de música electrònica a l'antic poliesportiu.

Dissabte 27 a les 09:30 ruta cicloturista des de la plaça de l'Ajuntament al paratge de la Font Amarga, ja després a les 22:00 sopar popular a la plaça del mercat i a les 23:30 «Sio para festival» a l'antic poliesportiu amb les actuacions dels dj's Plan B i Chimo Bayo, Smoking Souls, l'Home Brut i Svaters.

Ací tenen la proposta, unes festes pensades per a tots i per a totes les edats.