Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Som uns maltractadors

Som uns maltractadors

Els éssers humans som uns maltractadors de la Natura perquè cremem els boscos i talem les selves, soterrem la terra baix l'asfalt i el formigó, assequem els rius, contaminem l'aire, calfem el clima, generem residus nuclears perillosos que duraran cent mil anys, produïm massa deixalles i les escampem pertot, etc. El nostre impacte sobre la Biosfera és tan letal que cada any extingim milers d'espècies...

I açò afecta negativament la nostra salut, de manera que augmenten els càncers (sobretot els infantils), les al·lèrgies, la infertilitat i totes les malalties relacionades amb la contaminació. Encara més, si el clima seguix calfant-se per l'increment dels gasos hivernacle i el nostre territori es desertitza, qui podrà viure ací? I si la nuclear de Cofrents, a sols 55 km, rebenta com Fukushima o Txernòbil, qui voldrà menjar el que cultivem a La Ribera? Qui vindrà a fer turisme a les nostres platges?

Per això són necessaris i naixen els grups ecologistes: per dir, com Pepito Grillo, les veritats que no agraden als poderosos ni als que es resignen amb el «pa i circ». Grups com La Ribera en Bici, que enguany complix 10 anys i agafa com a símbol la bici, el vehicle més humil i més respectuós amb les persones i el medi ambient, ideal als nostres pobles.

Nosaltres hem denunciat els problemes ecològics i sempre hem proposat solucions factibles, amb exemples reals: connexions segures per a ciclistes i vianants, agricultura i jardineria ecològiques, eficiència i energies renovables (especialment la solar), 4R, educació ambiental, ... Hem fet moltes activitats a la comarca, sovint en col·laboració amb col·lectius afins, com Xúquer Viu o la Trobada d'Escoles en Valencià, per fer sinèrgies. Amb nosaltres han participat moltes persones i com a bons mediterranis hem gaudit del paisatge, clima i companyia, i de pas hem defensat els equilibris ecològics, perquè també es pot gaudir criticant el que està mal fet i proposant solucions, ser empàtics i reivindicatius és un vertader plaer.

I per celebrar la primera dècada de La Ribera en Bici i la segona d'Ecologistes en Acció hem fet un informe sobre l'Estat del Medi Ambient a La Ribera, amb 25 especialistes i 14 col·lectius autòctons, aportant dades i idees per millorar la nostra relació amb l'entorn. En fer-lo ens hem trobat amb sorpreses, algunes tan negatives com els cràters de Carlet, el Xúquer qualificat de riu més contaminat d'Espanya, la reactivació del PAI Manhattan, ... I d'altres tan positives com els 50 espais protegits, l'energia solar que sobra per tancar Cofrents, la prohibició dels neonicotinoides que maten les abelles, ...

Així doncs, el proper 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, a les 19:00h en la Casa de Cultura d'Alzira, presentarem aquest informe, amb 12 capítols, 94 articles i 440 pàgines. En regalarem un a cada assistent i hi haurà una altra sorpreseta. A tots els que han col·laborat en l'informe, als qui han participat en les nostres activitats i als qui cada dia intenten millorar el que fem amb l'entorn mediambiental i humà: moltíssimes gràcies i molt d'ànim per continuar aquesta lluita. Per un futur ecològic, pacífic i saludable!

Compartir el artículo

stats