Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Les festes d'Alginet recuperen la serenata i la traca correguda

L'Ajuntament manté l'aposta per consolidar tradicions que s'havien perdut com les Dansetes de la processó o la Muixeranga

Els festers d'Alginet amb l'alcalde, Pepe Alemany, i la regidora de Festes, Maria Jesús Espert. levante-emv

Un any més ja ha aplegat el moment de deixar de costat l'estrès quotidià i donar pas a les festes d'estiu, les Festes Majors d'Alginet.

Són dies d'avivar l'amistat, de viure al caliu de la família, dels amics, dels veïns. Són dies d'embellir i engalanar els carrers amb les millors vestimentes, plantes, flors, mantons de Manila i cobertors.

D'uns anys cap ací hem anat recuperant i consolidant tradicions i costums, entre d'altres les Dansetes de processó, la Muixeranga, la Plega de Sant Josep.....

La Plega de Sant Josep és un acte que es va recuperar l'any passat i que es feia pels anys 40. Es tractava d'un acte destinat a replegar fons per a l'organització de les festes i es celebrava les vespres. L'acte consistia en eixir en cercavila el grup de festers amb un carro on es col·locava la imatge de Sant Josep. Darrere del carro anaven les autoritats civils i eclesiàstiques. El veïnat al pas de la cercavila feia donatius en espècies, donant dacsa, cacau, algun animalet de corral, dolços.... que anaven dipositant dalt lo carro. En acabar la plega i davant la porta de l'ajuntament es subhastava tot allò arreplegat i amb els diners es feien les festes.

Enguany recuperem el costum de la ronda o serenata, rondant a les nostres festeres amb una Guitarrà de Cant d'estil. Es tracta d'una ronda amb els gèneres tradicionals del cant d'estil que anomenem «U i dos», «U i dotze», «U» i «Riberenca», cants de manera molt adornada i amb acompanyament de rondalla mixta de vent i corda.

També com a novetat tindrem la «Traca quilomètrica o Traca correguda» que és una altra modalitat de pirotècnia tradicional que està quasi oblidada i cal mantenir per la gran tradició i estima que els valencians li tenim a la pólvora. Es tracta d'una traca que va penjada i la gent la segueix mentre va explotant.

L'Ajuntament d'Alginet i els seus Festers de 2018 volem que es visca la festa des del respecte, la igualtat i la diversitat, amb alegria, il·lusió i harmonia, garantint així la convivència entre tots perquè en definitiva les festes són del poble i per al poble.

Compartir el artículo

stats