Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

POSEM LLUM a carcaixent

POSEM LLUM a carcaixent

El passat diumenge Levante-EMV informava sobre l'auditoria energètica que l'empresa Eurocontrol ha fet a l'enllumenat públic de Carcaixent i de les crítiques de la regidora Ana Calatayud, d'UxV. Llegida la publicació i, sense la informació adequada, algú pot entendre que és una auditoria externa que s'ha fet a l'Ajuntament de Carcaixent, per a vore si compleix amb la legalitat, de la mateixa manera que el Banc d'Espanya audita una entitat financera. No ha sigut així, i sorprén que en cap moment es diga que l'auditoria és un encàrrec de l'Ajuntament de Carcaixent, que busca assessorament d'empresa especialitzada, justament per conèixer la situació de l'enllumenat públic. I, a partir d'ací, planificar les actuacions futures, de cara a prestar el millor servei a la ciutadania, al menor cost possible i de la manera més eficient. Ho sabia la Sra. Calatayud i ho ha amagat? O no ho sabia perquè no va assistir a la reunió informativa per a informar a tots els grups municipals els resultats de l'auditoria?Només des de la ignorància o la mala Fe podem «entendre» els comentaris amb valoració pejorativa. Perquè quan es parla de «correcció en la il·luminació», de què es parla realment?

Sap la Sra. Calatayud que els paràmetres de referència utilitzats en l'auditoria per a cada carrer s'acordaren entre l'empresa auditora i el departament municipal, fixant nivells superiors als recomanables, per autoexigència, i que qualsevol resultat de la medició cal valorar-lo en relació al nivell de referència? No ho deu saber. La seua imprudència i mala fe la duen a fer afirmacions incorrectes i deixar en mal lloc els tècnics municipals.

L'auditoria no parla de compliment o incompliment de normativa. Fa referència a valors per damunt o per baix dels recomanats. Estos són els valors acordats per a l'autoavaluació, molt exigents en el cas de Carcaixent, com ja s'ha dit.

Segona errada: atrevir-se a manifestar que hi ha perill per a la població perquè 5 dels 34 quadres de llum no tenen «presa de terra». Sap la Sra. Calatayud per què no en tenen? Perquè d'acord amb el Reglament electrotècnic de baixa tensió, «las partes metálicas del cuadro irán conectadas a tierra». Sí, però resulta que els 5 armaris als que fa referència l'informe d'auditoria són de polièster reforçat amb fibra de vidre i, d'acord amb les indicacions del fabricant, són aïllants i no precisen de connexió a terra. L'empresa auditoria no fa un juí de valor ni d'adequació a normativa; es limita a classificar els armaris en funció de la seua connexió a terra o no, sense cap altra valoració. I si no fora suficient, en tercer lloc, parla de falta d'uniformitat en l'enllumenat, com si fora un descobriment que ignorara l'Ajuntament. Si hem encomanat una auditoria és justament perquè volem concretar les deficiències que els tècnics observen en el seu dia a dia i el veïnat comunica. Com bé deuen de saber les persones que han mal assessorat a la Sra. Calatayud, la «uniformitat» és un indicador que incorpora la normativa a partir del 2008, no exigible a instal·lacions anteriors. Si atenem a l'antiguitat de les faroles de la majoria de carrers de Carcaixent (1978) no és cap descobriment que hi ha falta d'uniformitat. Afortunadament la tecnologia actual de LED i les múltiples òptiques aplicables permeten corregir-la, carrer a carrer, com ja s'està fent per exemple en les noves instal·lacions de Vidal Canet, Santíssim, Sant Llorenç, la Missa, Mare de Déu dels Desemparats, Torner, Boscà, Pintor Sorolla, Apotecari Bodi part central, Germanies, continuació del Passeig, plaça del Convent, Sant Francesc d'Assís, etc.

A diferència del que en seu moment va afirmar la Sra. Calatayud, en política tot no val. I cal ser lleials a la institució de la que hom és part.

Compartir el artículo

stats