Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

LES CASETES DE CARLET

LES CASETES DE CARLET

no hi ha dubte que a Carlet mantenim un vincle i un lligament molt especial amb les nostres casetes i les nostres muntanyes. De fet, totes i tots tenim els nostres particulars records dels estius pel Pi de la Cabra, el Cabeçolet o el Tislar i un fum de vivències a les Pasqües pel Tablao, la Mola, el Corral del Retor o la mateixa Casa Blanca.

Com carletina que sóc, tinc ben clar que les muntanyes de les faldes de Matamon ens ofereixen un paisatge únic i d´encant. Les nits de xafogor quan bufa el vent de ponent mantenen un extraordinari microclima en la muntanya i la sensació de quan canvie a Llevant és senzillament d'autèntic luxe.

Les casetes de Carlet s'han construït per les nostres famílies, pels nostres avantpassats, poc a poc, de diumenge a diumenge i d'estiu a estiu, barrejant paelles de llenya amb pasteres de «portlam i blics del quatre».

Els carletins busquem en la vida de les "casetes" la serenitat i la pau que mai podem tindre en este món de continues preses i de continu vertigen.

Durant quatre anys, el Govern del Botànic ha treballat de valent per tal de donar una solució sostenible a les casetes, per regularitzar la situació d'alegalitat en la que es troben en l'actualitat i poder posar en valor este patrimoni propi de tots els carletins.

Mitjançant el nou marc normatiu de la Llei valenciana d'Urbanisme hem donat la possibilitat per a que les casetes puguen ser reconegudes amb els mateixos drets i deures que qualsevol habitatge del poble.

Hem aconseguit donar «carta de legalitat» entre altres qüestions a la seua inscripció al Registre de la Propietat, per a que puguen ser transmeses sense cap dificultat, per a que puguen incloure's en les herències per als nostres descendents i fins i tot, i per a qui els faja falta, constituir-se com una garantia hipotecària per a qualsevol préstec que necessite el seu propietari.

La legalització de les casetes permetrà també, la possible connexió als serveis elèctrics dels habitatges que en la actualitat no disposen junt a la regularització definitiva dels contractes i auxiliars d'obra temporals que hui tenim i permetre també les obres de reforma i rehabilitació que el pas del temps obliga.

Però en tot aquest context, no hem d'oblidar que com a propietaris i ciutadans també tenim les nostres obligacions de coexistir en un marc verge i natural, com són els forestal i els boscos de les muntanyes.

Per tant, tots tenim una responsabilitat per tal de mantenir eixe equilibri perfecte entre la preservació i conservació dels paratges i la natura i la nostra presencia en un ambient fràgil i delicat. Per tot això, la presència de les nostres casetes ha de garantir la preservació i protecció dels valors naturals i paisatgístics del lloc on està emplaçada.

La regularització ha de comportar, en primer lloc, el control de les aigües residuals que generem, per això hem d'anar substituint de manera progressiva les centenars de fosses sèptiques («pous cegos») existents al llarg del nostre terme per dipòsits estancs o altres dels sistemes alternatius autoritzats per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

Hem d'extremar les precaucions en matèria d'incendis forestals, mantenint les nostres parcel.les netes i amb les faixes perimetrals de protecció que pertoquen, tot allò per tal d'evitar la catàstrofe i el trist record que tinguérem al juliol del pròxim any 2012.

I finalment, hem d'aprofitar esta nova etapa per ser plenament inflexibles en la indisciplina urbanística i totalment intransigents en qualsevol obra de nova planta que no estiga autoritzada. En realitat, el nostre territori té una capacitat màxima d'acollida i en el nostre cas està amplament superada.

Ara si, encetem un recorregut que no serà fàcil ni ràpida, perquè no podem resoldre en un any una problemàtica que en porta més de trenta entre despatxos i calaixos. Optem per un nou model urbanístic que cal que implantem a poc a poc, però amb fermesa, amb valentia i sempre de la mà de la Conselleria de Territori i amb la seua supervisió.

Compartir el artículo

stats