15 de mayo de 2019
15.05.2019

Escolars de Sumacàrcer aprenen el passat amb el testimoni dels iaios

?el CRA Escoles del Xúquer presenta «El passat més present», una exposició que rememora la història del municipi gràcies a les entrevistes de l'alumnat amb la gent gran ?forma part d'un programa europeu

14.05.2019 | 21:57

Les noves generacions s'estan educant, pràcticament des del bressol, amb mòbils d'alta tecnologia que els permeten veure vídeos en alta qualitat. S'ha produït un salt enorme en unes dècades, amb un distanciament entre la forma de vida dels nostres avis i mares i els fills. És per això que activitats com la desenvolupada pel col·legi de Sumacàrcer són més necessàries que mai. Uneixen generacions i ajuden a aportar vigència a l'experiència. Fan del passat, present.

Des de fa unes setmanes s'ha pogut visitar al centre de «La Societat» de la localitat riberenca l'exposició «Sumacàrcer, el passat més present», un treball realitzat exclusivament pels alumnes del Centre Rural Agrupat Escoles del Xúquer de la localitat i que ha estat possible gràcies a la col·laboració amb la Regidoria de Cultura i Educació de l'Ajuntament de Sumacàrcer i amb el projecte Erasmus+, un programa cofinançat per la Unió Europea.

A la localitat s'han acollit a aquest programa per dur a terme projectes encaminats a millorar els actuals sistemes d'educació i per aconseguir que amb col·laboracions així els joves estiguen preparats per als reptes que planteja la societat actual. Precisament amb la intenció de transmetre'ls la importància del passat més recent perquè no caiga en l'oblit i integrar-los i fer-los part de la història del seu poble, nasqué aquest projecte en el qual els escolars han estat els protagonistes principals, participant activament des del primer moment i convertint-se en autèntics investigadors del coneixement, interactuant directament amb la informació que han anat trobant i fent possible que aquesta exposició hui dia siga un fet. Així, van realitzar entrevistes amb la gent major del municipi i documentaren fotos i objectes del passat que des del 30 d'abril es poden contemplar a «La Societat». Un projecte així ha servit per posar en valor les prioritats bàsiques en l'educació dels escolars, que durant setmanes han estat motivats per conèixer com era el seu entorn anys enrere, experimentant i emprenent una investigació en la qual també s'ha valorat activament la saviesa, la memòria i l'experiència de la gent major, fomentant així les relacions humanes entre dues generacions molt diferents. Tot ha permès que Sumacàrcer estiga davant d'un projecte molt ambiciós i complet que, a través d'una exposició, rememora la història i simbolitza amb aquesta unió entre escolars i gent major la identitat d'una localitat, mitjançant la qual aprenen els antecedents del passat des de diferents àmbits socials i, a més també, servix per a reflexionar sobre els problemes actuals i poder fer-los front mitjançant bases sòlides.

Segons el regidor David Pons: «Les institucions educatives i governamentals ens trobem amb l'obligació moral d'enfrontar-nos a l'oblit i posar-nos a treballar perquè res desaparega. Necessitem recordar contínuament. Saber qui som i d'on venim. Ens agrada saber-nos part d'alguna cosa, d'una comunitat, d'un grup. Per això, en la nostra vida quotidiana ens envoltem de records del passat que ens permeten tenir consciència del que som en el present per donar sentit al nostre comportament i reafirmar-nos en nosaltres mateixos».

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook