Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El país del sol... a fosques

em molesta patir tanta calor com estem patint aquest estiu, amb els mesos de juny i juliol més calorosos de la seua sèrie meteorològica, les 4 ones de calor (que han superat els 43ºC a l'ombra), les noves plagues que proliferen amb aquestes temperatures, la conca del Xúquer en sequera crònica, etc.

Em molesta que estem tants anys parlant del canvi climàtic, que ja ha arribat i que si no canviem pot accelerar fins a fer-se irreversible pel desgel de l'Àrtic i la tundra en tan sols 10 anys (d'ací l'emergència climàtica), i vore que la majoria de ciutadans seguixen utilitzant a tota hora els autos (principals emissors de CO2), inclús durant les ones de calor.

Em molesta que els responsables municipals tarden un any en contestar una queixa raonable; que siguen sabedors i incapaços d'agafar els quatre gamberros que fan carreres i accelerons pel poble, sobrepassant els 60 km/h i generant molèsties, soroll, contaminació, perill i mal exemple; que quan canvien un poquet el poble per millorar l'entorn (mig carrer de vianants i altre mig substituint aparcaments per arbres), alguns s'escaroten com si anara a acabar-se el món.

Em molesta que mentre als països del Nord molts joves s'assabenten, organitzen i mobilitzen per defensar el clima i el seu dubtós futur (vaga mundial el 27-S), els nostres joves, amb pitjors perspectives laborals i climàtiques, es conformen amb les festes i els botellons, el pa i circ.

Però el que més em molesta és que vivim en el país del Sol i pràcticament no s'aprofita l'energia solar, que quan puge a la terrassa i mire el barri per dalt sols veig tres mòduls solars, incloent el meu. És increïble i vergonyós que Alemanya, amb un 30% menys de Sol, tinga 8 voltes més plaques solars que Espanya i que allí tanquen totes les centrals nuclears abans de 2022 mentre ací volen mantindre-les fins al 2030 o més enllà...

En Europa i bona part del món estan fent ja la Revolució Solar i nosaltres seguim embussats, paralitzats, gràcies als capos elèctrics que endollen ex-presidents i ex-ministres als seus consells d'administració per controlar la política energètica, sols així es pot entendre el nostre endarreriment en l'única font d'energia que tenim de sobra. Ocorre com en èpoques passades: quan en Europa desenvolupaven la Reforma protestant i s'alliberaven de la corruptíssima jerarquia catòlica, a Espanya la Inquisició, els reis i els cacics imposaven a sang i foc la Contrareforma. Pobre país!

Rebem uns 1.000 watts per metre quadrat d'energia solar, més de 4 kwh/m2·dia, totalment gratis (eixe és el problema dels capos), una energia que podem transformar en calor amb mòduls termosolars i en electricitat amb plaques fotovoltaiques, tecnologies que ja resulten més barates que les convencionals i s'amortitzen en uns cinc anys. Si vosté té un termo elèctric i disposa de dos metres quadrats de terrassa o sostre assolellat, guanyarà diners ficant-se un mòdul solar i anul·lant el termo.

I amb uns 7 m2 de plaques fotovoltaiques per cada valencià podríem autoabastir-nos d'electricitat i tancar la caducada, contaminant i perillosa nuclear de Cofrents.

A més, estalviaríem diners, no provocaríem calfament climàtic i no contaminaríem res perquè les xicotetes instal·lacions solars sobre edificis construïts tenen impacte ambiental zero. A què esperem per exigir l'autoconsum de balanç net, com a Alemanya, i fer la nostra Revolució Solar?

O seguirem fregint-nos en el país del Sol sense aprofitar-lo?

Compartir el artículo

stats