Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Les Cantereries

Les Cantereries V. m. pastor

En l'encreuament dels carrers Pintor Ricardo Fluixà i Favara planta el seu monument faller la Comissió de la Falla Les Cantereries. Fundada l'any 1987, plantà el seu primer monument l'any 1989. La comissió fallera porta el nom del barri on s'ubica, que a la seua vegada prové de la cantereria que es trobava al carrer de Vara de Rey.

Alzira sempre ha tingut tradició de canterers -mestres de roda- al llarg de la seua història, principalment al barri dels Caputxins on sempre han existit obradors on es treballava el fang fins fa unes dècades. Com a exemple, citar que només en el carrer dels Canterers ja figuren l'any 1851 cinc veïns amb este ofici i en 1900 quatre. Les dos últimes cantereries que tancaren a la ciutat estaven ubicades al carrer dels Caputxins i al carrer de Vara de Rey. En Caputxins treballà fins a 1982 el canterer Bernardo Martínez Segura (1917-2009). La cantereria de Vara de Rey 1 -que li donà nom al barri de les Cantereries- estigué oberta entre finals dels vint i finals dels setanta del segle passat. En ella treballà el canterer Ricardo España Boix (1911-1991) acompanyat més tard pel seu fill Ricardo España Dasí.

En bona part del territori valencià el canterer -en castellà, alfarero- és el que s'encarrega de fer cànters i altres objectes de terrissa i argila. En altres llocs del sistema lingüístic són anomenats terrissers, terrissaires i ollers. El terme alfarers -també usat per alguns veïns i veïnes- és una interferència lingüística del castellà que dona peu a la progressiva substitució del nostre genuí terme de canterers per l'incorrecte alfarers.

Actualment és l'artesà ceramiste Xavier Claur Mas des del seu obrador del Camí Vell el que d'alguna manera manté l'ofici promocionant l'anomenada «Ceràmica d'Alzira».

Compartir el artículo

stats