Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

A carcaixent qui contamina, paga

L'Ajuntament de Carcaixent va implantar en 2009 el sistema de recollida de fem, denominat vulgarment de «quita y pon». La duració del contracte era de deu anys amb la possibilitat de prorrogar-se per dos anys més. El programa electoral de Compromís per Carcaixent a les eleccions locals de 2019 duia, entre les seues propostes, l'estudi i concreció, a través d'una consulta ciutadana, del futur sistema de recollida de fem. Així com la realització de més campanyes de sensibilització, per tal de millorar en la recollida selectiva i el reciclatge de residus.

En els últims temps, de cara a la licitació del nou contracte, l'Ajuntament de Carcaixent ha realitzat una campanya informativa sobre els avantatges i desavantatges dels tres models proposats i el seu cost econòmic. I també ha donat la veu al veïnat, a través d'una enquesta en què han participat 3.422 persones. El resultat confirma que la gent prefereix mantindre el sistema actual. Per tant, l'equip de govern haurà de tindre en compte el sentir majoritari i apostar per l'opció guanyadora.

Però a què ve tot açò? La resposta la trobem en la Unió Europa. La normativa europea ha fixat una sèrie d'objectius en matèria de residus. Els municipis hauran de reciclar el 50 % dels residus que generen en 2020, un 55 % abans de 2025, el 60 % en l'any 2030 i el 65 % abans de 2035. En 2018, al conjunt d'Espanya el percentatge va ser del 37 %. A més, la Unió Europea sancionarà econòmicament els responsables en els casos en què no es complisquen els objectius marcats.

La legislació actual també comporta l'obligació d'avançar en la separació selectiva dins de domicilis i comerços abans de traure els residus al carrer. Si ara tenim quatre contenidors: paper-cartó, vidre, envasos lleugers i residus; en un futur molt pròxim haurem d'afegir-ne un estrictament per a orgànic i un altre destinat a residus sanitaris i d'higiene. L'objectiu principal és la reducció de residus en origen, la reutilització i el reciclatge de qualitat. Segons les dades disponibles, el cost econòmic del servei és aproximadament de 40-43 euros, per persona i any. El valor estimat del contracte del nou servei serà d'uns 800.000 euros, uns 300.000 euros més que el preu del contracte prorrogat actual.

Carcaixent compta amb un sistema pioner que té marge per a millorar en molts aspectes. En els plecs de condicions podem incloure models de pagament perquè pague més qui més residus genere, la identificació dels residus de cada usuari, la introducció de diferents tipus de bosses, etc. Però també haurem de contractar educadors ambientals, per a informar a les famílies de com s'ha de reciclar i controlar que tot funcione correctament.

La implicació del poble de Carcaixent és molt important en este àmbit. La conscienciació i la responsabilitat de la ciutadania faran que el sistema siga un èxit o un fracàs. Ara és el moment de plantejar-nos si volem ser un referent en matèria de reciclatge de residus o si preferim deixar a les futures generacions un poble més contaminant.

Si la gent acull amb bons ulls estos canvis, entre tots contribuirem molt notablement a la millora del medi ambient i reduirem els tributs que paguem pel cost del servei. Per contra, si no arribem als objectius establits per la Unió Europea, s'elevaran els costos mediambientals i econòmics. Perquè el que no està en discussió és el principi del dret internacional de «qui contamina, paga».

Compartir el artículo

stats