Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Plaça de la Malva

Una perspectiva de la Plaça de la Malva d'Alzira. vicent m. pastor

En la plaça de la Malva, planta el seu monument la Comissió de la Falla del susdit nom. Fundada l'any 1983 plantà el seu primer monument l'any següent. La comissió fallera porta el nom de la plaça on es planta el monument i també del barri on s'ubica. Possiblement, al tractar-se la malva d'una planta que creixia de manera abundant o habitual per esta zona, la mateixa acabà per donar nom a la plaça i a la vegada a tot el barri.

Fins a la segona mitat del segle XIX este mètode, tan simple com a senzill, fou el més usat per a donar nom a les places i carrers de les poblacions. És famosa la locució «criar malves» quan es vol referir a algú que és mort i soterrat, ja que les malves solien créixer fàcilment en els antics cementeris pel fet que els cossos eren soterrats a terra, servint d'excel·lent fertilitzant per al creixement d'esta planta. El color malva -violaci tirant cap a rosat- té el seu origen també amb el color que mostren les flors d'esta planta.

La plaça de la Malva ja apareix documentada en els registres de reclutament de 1762 i el carrer de la Malva ja apareix documentat en els registres de reclutament de 1838 i en els padrons de veïns figura per primera vegada l'any 1848. Primer fou la plaça i després el carrer. Des de l'any 1862 fins a 1980 la plaça de la Malva fou denominada Plaza de la Victoria associat al triomf, l'any 1860, d'Espanya sobre el Marroc en la Guerra d'Àfrica.

Cal assenyalar l'anècdota que el Ple de l'Ajuntament en 1980 acordà el canvi de nom de la plaça en creure que el nom feia referència a la victòria de les tropes sublevades del general Franco sobre el Govern de la República durant la Guerra Civil espanyola.

Compartir el artículo

stats