Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

sANT JUDES TADEU

Bouers alzirenys tradicionalment vinculats al barri. BERNARDO FERRER

En la plaça de Sant Judes Tadeu, planta el seu monument la Comissió de la Falla del susdit nom. Fundada l'any 1981 plantà el seu primer monument l'any següent i que es pot remuntar en els seus orígens -any 1952- a la Falla del Pont de Xàtiva i/o dels carrers de Colón, Salvador Santamaria i adjacents. La comissió fallera porta el nom de la plaça on es planta el monument, coincident també amb el nom del barri. El nom d'esta plaça fou aprovat en 1976. Fins a eixa data este espai formava part del carrer del Pont de Xàtiva. En la demarcació de la comissió fallera s'inclouen també els barris de Materna i de Vilella.

Els orígens de la veneració a sant Judes a Alzira es remunten un poc abans de 1753 ja que es troba documentada en este barri una ermita al sant en eixe any de nova construcció. El 28 d'octubre són les festes al sant i les últimes de les celebrades durant l'any dels barris i partides d'Alzira. La seua processó és una de les més multitudinàries i concorregudes de les celebrades al llarg de l'any a la ciutat. És tanta la veneració i popularitat del sant en la ciutat que inclús ha aconseguit que el popular i tradicional barri alzireny del Pont de Xàtiva siga conegut en l'actualitat amb el seu nom.

Cal també citar la curiositat que l'ermita del sant es localitza exactament en el carrer del Pont de Xàtiva i no en esta plaça com poden creure molts alzirenys i alzirenyes. Poc abans de Nadal és costum dels fidels acostar els dècims i participacions de loteria al sant. La parròquia de l'Encarnació posseïx una relíquia del sant des de 1999.

L'any 2000 s'inaugurà l'última reforma de la plaça que inclogué també la reubicació de nou en este espai del monument a Jaume I de 1955 obra de l'alzireny Enric Casterà Masià, escultor que també esculpí en 1939 l'actual imatge que es venera del sant, rèplica de la destruïda en 1936. Sant Judes sempre ha sigut el barri dels bouers que són els pastors de bous. Estos animals foren un mitjà habitual per al transport de càrrega al llarg de la història.

Compartir el artículo

stats