Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La llicó de les falles de Sueca

dimarts passat, a poqueta nit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, compareixia per anunciar allò que alguns intuiem podia passar però no voliem ni imaginar: que la nostra festa fallera no anava a celebrar-se, almenys en les seues dates, pel Covid-19 o coronavirus. Eixe anunci suposava una autència poalada d'aigua freda per a la majoria de valencians i valencianes, per als qui estimem les Falles, sigam o no membres d'alguna comissió. Al capdavant se'ns presentava una situació totalment desconeguda. Acabaven de suspendre les Falles valencianes a només 9 dies de Sant Josep, amb tot el que això comporta. Sense paraules.

L'endemà dimecres, a primera hora, l'alcaldia ens convocava als portaveus municipals, també als alcaldes de les entitats locals menors, tècnics, comandaments de la Policia Local i representants de la Junta Local Fallera. En eixa primera presa de contacte s'informava sobre les primeres directrius preventives activades des de les administracions de l'Estat i autonòmica, i es marcava el full de ruta a seguir.

Eixe mateix dia, a les 14,30 hores, tornavem a ser convocats, eixa vegada en presència també de huit presidents de comissions falleres.

Doncs bé, d'eixa segona reunió vam eixir, almenys jo ho vaig fer, amb una lliçó dels presidents allí presents, lliçó que de vesprada va ser confirmada en una altra reunió que van mantindre, ara sí tots, els 16, amb la JLF. Havien acordat, per unanimitat, el tancament temporal de tots els casals fallers per a qualsevol esdeveniment lúdic festiu, inclosos esmorzars, dinars...

En este punt cal recordar que amb la suspensió de les Falles, l'Ajuntament ajornava tots els actes oficials programats al carrer i revocava totes aquelles autoritzacions concedides. Això sí, el que no podia fer l'Ajuntament era prohibir que dins dels casals pogueren reunir-se colles de fallers i falleres per sopar o jugar a cartes. A tots ens consta que molts presidents hagueren de soportar pressions de gent partidària a mantindre eixa activitat privada als casals. Però no. Tots a una, els 16, demostraren una fermesa digna d'admirar i un sentit de la responsabilitat que no he volgut deixar que passe com una mera anècdota.

Gràcies a Diego, Vicent, Pio, Eusebio, Kike, Lucas, Abelardo, J.Francisco, Manolo, Xuso, als Carlos (Solàs, Suárez, Cordellat i Vendrell), als Javis (Morales i Boix) i, com no, a Bernardo, per haver donat una lliçó de sentit comú en uns moments tan complicats per als qui estimem la festa. Ens heu demostrat que les Falles de Sueca, El Perelló i el Mareny de Barraquetes estan en bones mans.

Compartir el artículo

stats