Afrontar una pandèmia global i les mesures de confinament i control que se'n deriven no és fàcil en cap context. Queda clar que hi ha conjuntures socioeconòmiques que ho poden fer més passable o complicar-ho fins a l'extrem. Però més enllà de les situacions individuals de cadascú, si ampliem la mirada al municipi es demostra que els pobles i les ciutats menudes afronten molt millor crisis com esta i milloren la qualitat de vida dels que hi viuen. Pense ara en Carcaixent, el lloc on tinc la sort de viure i ho compare amb les experiències de familiars i amics que han de passar estes setmanes a grans ciutats.

Carcaixent és una ciutat d'escala humana. Una ciutat amable per a viure. Ho és des del punt de vista físic, per la seua mida, pel seu entorn i per la seua configuració. Des que les mesures de confinament s'han relaxat una mica i es permet eixir al carrer en determinades hores, podem amb un curt passeig eixir al camp, evitant congestions i gentades i gaudir de l'aire lliure sense haver de repetir imatges com les dels parcs de les ciutats més grans. Tenim un paisatge fantàstic, un territori a protegir i que molts veïns i veïnes potser redescobreixen ara. A més, Carcaixent té la mida adequada per ser passejada o circular en bicicleta, sense haver d'utilitzar el transport motoritzat més que en casos puntuals, cosa que millora la qualitat de vida de tots els habitants.

El fet determinant que destaca la qualitat de vida a Carcaixent és el seu veïnat. Conservem una xarxa social, associativa i humana, que permet que totes les persones estiguen ateses i que la solidaritat es demostre amb petits gestos diaris que ens fan més forts com a col·lectiu. A més, la ciutadania de Carcaixent ha actuat de manera cívica complint les normatives, amb poques excepcions. Tenim també botigues de proximitat i especialistes que tenen com a centre neuràlgic el Mercat Municipal, que des del primer moment han tingut cura de la seua clientela oferint serveis com el repartiment a domicili o el poder fer comandes per telèfon o whatsapp , cosa que ens garanteix l'accés a productes de qualitat amb una mínima exposició. Tenim uns representants polítics que des de l'ajuntament (equip de govern i a l'oposició) han aportat la seua feina per gestionar el millor possible les situacions que s'han anat presentant, entenent que en moments com este cal arrimar el muscle, coordinar-se i no caure en estupideses ni demagògies de curta volada.

Com veiem, tenim territori i veïnat, un gran potencial per afrontar el futur amb esperança. La pandèmia que vivim ha posat de manifest la importància d'allò essencial, allò pròxim: la salut, la família, les persones que estimem, el nostre entorn més pròxim. Ha fet més evidents les virtuts que té viure en un poble com Carcaixent, una societat amable, a la mida humana, amb un entorn fantàstic i amb tots els serveis. Per a aconseguir un futur millor haurem de potenciar estes virtuts, reforçar-les i protegir-les.

Quan la gravetat de la crisi sanitària afluixe, caldrà posar-se mans a l'obra en la tasca de reconstrucció econòmica i serà un bon moment per a replantejar models i no caure en els errors que hem viscut fins no fa massa. I no només per voler major qualitat de vida, sinó perquè en l'horitzó tenim una crisi molt pitjor que esta, la crisi climàtica, i no hi haurà manera d'afrontar-la si no canviem moltes coses en la línia del decreixement econòmic a la recerca del bé comú. Ara encara podem ser amos de les nostres decisions, triar quins canvis volem aplicar. Totes les decisions que no prenem ara, les haurem de prendre en un context molt més complicat i sense possibilitat d'elecció.